"Komutanların Silivri'yi askeri araçla ziyaret etmesi suçtur"

Emekli hakim Albay Rüştü Atpulat, "Balyoz" davası kapsamında halen Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan emekli komutanları...

Emekli hakim Albay Rüştü Atpulat, "Balyoz" davası kapsamında halen Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan emekli komutanları eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve diğer komutanların askeri araçlarla ziyaret etmesinin kanunen suç olduğunu söyledi. Askeri ve sivil savcıları bu konuda görevlerini yapmaya davet eden Atpulat, görev dışı hiçbir aracın kullanılamayacağını belirterek cezai işlem gerektiğini söyledi.
Komutanların silah arkadaşlarını ziyaret etmesinin normal olduğunu ancak bunu kişisel olarak yapabileceklerinin altını çizen emekli hakim Albay Rüştü Atpulat, "Türk Silahlı Kuvvetler mensuplarının cezaevlerinde gerek sivil savcılıklardan gerekse askeri savcılıklardan müsaade alarak ziyaret edilmesi insani bir davranıştır. Ancak burada şu sıkıntı var. Bu ziyareti gerçekleştiren subay, komutanlar, ziyaret esnasında gidiş gelişlerini büyük bir ihtimalle askeri araçlarla yapıyorlar. Halbuki bu özel bir iştir. Askeri aracı özel bir işte kullanamazsın, bu bir suçtur. Askeri Ceza Kanunu'nun 130. maddesinde askeri eşyaları, hususi menfaatinde kullanmak suçtur ve buna karşı ceza yaptırımı düzenlenmektedir. Bu kullanmadan dolayı bile harcadığı benzin, amortisman giderleri ilgili kişiden tahsil edilir." dedi.
Bu konunun ciddi bir hata teşkil ettiğini, kendi aracıyla gidip gelmelerine kimsenin bir şey demeyeceğini aktaran emekli hakim albay Rüştü Atpulat, "Yaptıklarını insani bir ilişki olarak görüyorum. Arkadaşıdır, silah veya devre arkadaşıdır. Gitmesin gibi bir şey deme durumunda değiliz. Ama burada kesinlikle bu gidiş gelişlerde askeri araçları kullanmaması gerekir. Yukarıda belirttiğim gibi bu durum suç teşkil eder. Bu konuda ilgili birimlerin üzerine düşen görevi yapacağını sanıyorum." şeklinde konuştu.
Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz gün eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile yine emekli Koramiral Atilla Kıyat, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülmekte olan "Balyoz" davası kapsamında 184'ü tutuklu 224 sanıklı davanın 50. duruşmasına izleyici olarak katılmıştı. Davada Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 159 sanık ile 5 tutuksuz sanık duruşmaya katılmıştı. Hali hazırda 25 sanık içinse yakalama kararı bulunuyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz