Yaklaşan Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmeye dikkat çeken uzmanlar, yeni kesilmiş hayvanının etinin 1 gün bekletildikten sonra yenilmesi gerektiği konusunda uyardı.
Özellikle kırmızı etin sindirimi zor olan besinlerden olduğunu söyleyen Medicalpark Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ömer Faruk Yolcu, maalesef bazı kişilerin kurbanın kesilmesinden hemen bir kaç saat sonra pişirilip yenilmesinin zararlı olduğunu belirtti. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açacağını belirten Yolcu, bu nedenle özellikle mide ve bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etlerini hemen tüketmemeleri, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, tüketmeleri gerektiğini anımsattı.
Hayvanlarda görülen ve zoonoz olarak adlandırılan bazı hastalıkların insanlara bulaşma riski olduğunun altını çizen Yolcu, zoonoz hastalıklarının çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığını vurguladı.
Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmesi, kızartmalardan kaçınılması gerektiğini ifade eden Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Yolcu, “Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemeli. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması sağlıklı bir yöntemdir. Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ayrıca yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir.”dedi.
ETLE BİRLİKTE NE YENMELİDİR?
C vitamini yönünden zengin besin kaynaklarının etle birlikte tüketilmesinde fayda olduğunu belirten Uzmanı Dr. Ömer Faruk Yolcu, örneğin, uygun pişirme teknikleriyle yapılan eti bol miktarda yapılan limonlu bir yeşil salatayla birlikte tüketmenin çok faydalı olacağını sözlerine ekledi.
Kurban etinin uygun koşullarda kesildikten sonra, etlerin hayvanın uygun yerlerinden yağlı kısımları ayrılarak parçalanması gerektiğini hatırlata Yolcu, “Kesilen kurban eti mutlaka buzdolabında 1 gün bekletilmelidir. Bekleyen et böylece suyunu verecek ve daha iyi pişirmeye hazır hale gelecektir. Etleri, büyük parçalar şeklinde değil kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak ayrılmalı, günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta eksi 2 derecede birkaç hafta, derin dondurucuda ise eksi 18 derecede daha uzun süre ile saklanabilir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit edebilir. Bu nedenle buzlukta saklanan etler buzluktan çıkartılınca yemek içinde tamamen kullanılacak şekilde parçalara ayrılarak buzluğa konulmalı, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürülmek istenen et, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabında çözünmesi sağlanmalıdır. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme sakıncalı yöntemlerdir.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz