"Madde kullanımına ebeveyn etkisi çok büyük"

Çocukların madde kullanımında anne babanın etkisinin büyük olduğu bildirildi. İsveç’te yapılan bir araştırmaya göre bağımlılık...

Çocukların madde kullanımında anne babanın etkisinin büyük olduğu bildirildi. İsveç’te yapılan bir araştırmaya göre bağımlılık yapıcı madde kullanımında ane babanın tutumları etkili.
İsveç’te yapılan araştırma Uludağ Üniversitesi tarafından ele alınarak Türk aile yapısının korunmasının önemi üzerinde duruldu. Araştırmanın tüm ayrıntıları ile ele alındığı UÜ resmi internet sitesinde; “İsveç’te yapılan araştırma, bağımlılık yapıcı madde kullanımına karşı Türk aile yapısının korunması gerektiğinin önemine iyi bir örnek teşkil etmkektedir.” denildi.
Uyuşturucu Karşıtı Avrupa Şehirler Birliği’den (ECAD) alınan bilgiye göre; gençlerin anne babalarının tutumlarındaki değişikliklere paralel olarak alkol tüketimindeki azalma veya artma eğilimi görülüyor. İsveç’te yapılan incelemeye göre 7 yıl önce ergenlik dönemindeki çocukların anne babalarının evde kullandıkları alkol nedeni ile büyük tehdit altında olduğu, ancak çalışmalar sonucunda tehdidin bugün büyük oranda azaldığı tespit edildi.
Aynı dönemde her 4 anne babadan birinin 9. sınıfta okuyan kızlarına dahi şarap aldığı tespit edilirken, bu dönemde bu sayı 10’a geriledi. İsveç’te yapılan yeni araştırmaya göre ise anne babası ile ilişkileri iyi olan çocukların alkol kullanımına geç başladıkları ve alkol problemi riskinin az olduğu görüldü.
Alkol ve Uyuşturucu Çalışmaları Dergisi’nde yayınlanan araştırma sonuçlarında; problemli içki içme riskinde anne ve babanın çok önemli bir yere sahip olduğu belirtildi. Bu sonucun araştırma kapsamında iki yıl içinde 364 gence 3 kere anket uygulanarak varıldığı belirtildi.
Araştırma sonuçlarına göre; anne-baba ve genç ilişkisi ne kadar sıcak ve güzel olursa, çocuk ve gençlerin o düzeyde kötü alışkanlıklardan uzak kaldıkları anlaşılmakta. Anne-babaların bağımlılık yapan maddelere olan yakınlığı veya uzaklığı da aynı şekilde çocuk ve gençleri etkilemektedir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz