"Mantolama, binalarda enerji giderini yüzde 50 düşürür"

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin Bursa Kent Konseyi işbirliğiyle düzenlediği ‘Enerji...

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin Bursa Kent Konseyi işbirliğiyle düzenlediği ‘Enerji Verimliliği’ konulu seminerde konuşan Makine Mühendisi Namık İster, binalarda yapılan mantolama sayesinde ısıtma ve soğutma giderlerinde yaklaşık yüzde 50 tasarruf sağlanabileceğini söyledi.
Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM)’nde 2 ayrı grup halinde gerçekleştirilen ‘5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve Tasarruf Önlemleri’ konulu seminere, kurum yöneticileri, şube müdürleri ve ilgili personel katıldı. Seminerde sunum yapan Makine Mühendisi Namık İster, enerji verimliliğinin tanımı ve önemi hakkında bilgi verdi. Petrol ve kömür gibi fosil yakıtların hızla tükeniyor olmasından dolayı enerjinin verimli kullanılması gerektiğini söyleyen İster, kullanılan enerjinin yüzde 80’inin de yurtdışından döviz ödeyerek satın alındığını hatırlattı. “Bina sektörü, enerji tüketiminin önemli bir payını oluşturmaktadır.” diyen İster, bir binada harcanan enerjinin yüzde 80’inin ısınma amaçlı kullanıldığını ifade etti. Isı yalıtımıyla bu oranın düşürülebileceğini de anlatan İster, “Isınma veya serinleme amacıyla yapılan harcamalardan ortalama yüzde 50 tasarruf sağlar. Evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşmasına sebep olan terleme önlenir. Çevre kirliliği ve küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunur. Sağlayacağı verimlilikle ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltır. Sağlanan enerji verimliliği ile yaklaşık 7,5 milyar dolar tasarruf edilir. Türkiye’nin toplam enerji tüketiminden yaklaşık yüzde 15’lik tasarruf sağlanır.” diye konuştu.
Isı yalıtımı için yapılan harcamaların, yapının özelliklerine göre sağlanan enerji tasarrufu ile 2 ile 5 yıl içinde kendini amorti ettiğini söyleyen İster, yapı bileşenlerindeki ısı kayıp oranları hakkında da bilgi verdi. Katılımcılara, binalarda yapılan mantolama sistemini anlatan İster, mantolama sistemiyle dış cepheden kaynaklanan ısı kayıplarının engelleneceğini ve ısıtma ve soğutma giderlerinde yaklaşık yüzde 50 tasarruf sağlanacağını kaydetti.
Bina kabuğunu ısı değişimlerinden koruduğu için taşıyıcı sistemin olumsuz yönde etkilenmesini önlediğini belirten İster, şunları söyledi: “Duvarlarda nem, bakteri ve küf oluşumunu önler. Binanın cephe bakım maliyetlerini azaltır, binanın ömrünü uzatır. Dengeli ısı dağılımı sağlayarak sağlıklı ve konforlu yaşam koşulları oluşturur. Binalarda ısıtma ve soğutma tesisat maliyetlerini azaltır. Yakıt tüketimini azalttığı için çevre kirliliğini önler. Mantolamanın kalınlığı bölgelere göre değişir. Marmara Bölgesi için ideal mantolama kalınlığı ise 4 santimdir. Vatandaşların içten mantolama yerine de dıştan mantolamayı tercih etmesini öneririz. Dıştan yalıtım ile ısı köprüsü, enerji kaybı ve yoğuşma riski yok, uygulama kolaylığı var ve duvarda ısıl gerilmeler azdır. Mantolama malzemeleri yangın durumunda kor halinde yanar. İçten yalıtım yapıldığında dumandan zehirlenme riski de var.”
Standartlara uygun bir şekilde yalıtım işlemlerinin yapılması gerektiğini ifade eden İster, binalarda ısı kayıplarının yüzde 30’unun pencerelerden gerçekleştiğini belirterek camlarda da yalıtım ünitelerinin kullanılmasını tavsiye etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz