"Milli kültürümüz çocuklarımıza öğretilemiyor"

Yazar Nevzat Kösoğlu, milli kültürün ailede ve eğitim kurumlarında yeterince öğretilemediğini söyleyerek, Türk milli kültürünün...

Yazar Nevzat Kösoğlu, milli kültürün ailede ve eğitim kurumlarında yeterince öğretilemediğini söyleyerek, Türk milli kültürünün tehdit altında olduğunu belirtti.

Atatürk Üniversitesi’nin davetlisi olarak Erzurum’a gelen Yazar Nevzat Kösoğlu, Kültür Merkezi’nde 'Milli Kültür' konulu konferans verdi. Kültürü insanın doğaya katkıları olarak tanımlayan Kösoğlu, kültür kavramını iki açıdan ele almak gerektiğini vurguladı. Bunların birincisinin bu hayat tarzını kuran enerji, gücün nereden geldiğinin araştırılması olduğunu ifade eden Kösoğlu, ikincisini ise bu kültüre üslubunu kazandıran, farklı kılan hususların neler olduğu şeklinde sıraladı. Toplumların yaratıcı gücünün o toplumdaki sosyal gerilimlerle başladığının altını çizen Kösoğlu, "İnsanlar kültürlerine ve inanç yapılarına ne kadar sağlam bağlanmışsa o toplumun yaratıcı gücü o kadar fazladır. Sosyal gerilimi düşmüş toplumdan hiçbir şey beklenmez. Bunu kişiler için de düşünebiliriz." dedi.

Reklam
Reklam

Kültüre üslubunu verenin toplumun iman sisteminin getirdiği değerler ve koyduğu kurallar olduğunu dile getiren Kösoğlu, "Toplumların yaşadığı coğrafya, geçim tarzları üslubu belirleyen renklerdir. Her kültür doğduğu andan itibaren özgün, orijinal ve millidir. Kültür gerileme devrine girince muhafazakarlaşır. Değişmeyen, etkilenmeyen kültür ölür. Kültür, tarihi bir olgu olarak sürekli kendini yenileyerek sürer. Hiçbir kültür bütün unsurlarıyla yerli olamaz. Her canlı kültür karşılaştığı her kültürden bir şeyler alır. Türk kültürü de geçtiği coğrafyalardaki 40 bin çeşit kültürden bir şeyler almıştır. Ama bunları özümsemişiz, ancak bunları ancak araştırmacılar bilebilir." diye konuştu.

Kösoğlu, milli kültürün Türk milletinin milli kimliğini oluşturduğunu vurgulayarak şöyle dedi: "Sosyal bilimciler çocukların altı-dokuz yaş arasında kimliklerinin oluştuğunu ifade etmektedirler. Ne var ki biz, millet olarak, milli kültürümüzü, çocuklarımıza yeterince aktaramıyoruz. Kentlerde anne ve babanın çalışması, çocuklarıyla yeterince ilgilenememeleri kimlik ve aidiyet değerlerinin aktarılamaması gibi bu durumu ortaya çıkarttı. Okullarda ise zaten milli kültür eğitim verilmemektedir. Bu ciddi bir tehdittir. Milli Eğitim Bakanlığıyla ilgili her gelen hükümet birtakım değişiklikler yapmaktadır, ancak asıl hayati olan bu konu yeterince gündeme getirilmemektedir."

Reklam
Reklam

Kösoğlu’na konuşmasından sonra Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen tarafından teşekkür plaketi verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: