"Mühendislik mimarlık kanunu güncellenmeli"

Karaman İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Çolakoğlu, kendi sektörlerindeki tıkanıklığın, yürürlükteki yasanın güncellenmesi ile giderilebileceğini...

Karaman İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Çolakoğlu, kendi sektörlerindeki tıkanıklığın, yürürlükteki yasanın güncellenmesi ile giderilebileceğini söyledi. Çolakoğlu, 1938 yılında çıkarılan 3458 sayılı mühendislik ve mimarlık hakkındaki kanunun değiştirilmeden halen kullanıldığına dikkatleri çekerek söz konusu güncellemede önceliğin meslek yasası olduğunu belirti.

Sektörün sorunlarını ocak ayı sonunda yapılan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kurultayı’nda ele aldıklarını belirten Mustafa Çolakoğlu, Ankara’da yapılan kurultayda 7 bölgeden katılan delegelerin 6 konu başlığı altında 115 önergeyi görüşüp kabul ettiğini kaydett. Mevzuattan kaynaklı sorunlar; çalışma yaşama ilişkin sorunlar siyasal ekonomik ve toplumsal gelişmelerin meslek hayatına yansımaları; mühendislikte kalite ve güvenirlik gibi konuların irdelendiğini ifade eden Çolakoğlu, meslek yasasının öncelikli ele alınmasının önemine dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Piyasadaki sıkıntıları bildiklerini, çözüm yolunda yapılacak çok şeyin olduğunu anlatan Çolakoğlu, “Piyasadan yeterli, yetenekli, yetkin mühendisler değil, imza atan mühendisler lazım fikrini kaldırmak gerekmektedir. Mühendislik özel ve ağırlıklı bir eğitim gerektiren, aynı zamanda ülke ekonomisini ve insan yaşamını doğrudan etkileyebilen önemli bir meslektir. Ancak eğitimdeki nitelik kaybı bireyin etkili ve verimli bir performans üretmesini engellemektedir. Mühendislerin yüzde 25'inin işsiz ya da meslek dışı işlerde çalıştığı bilinmektedir. Mühendis bir mühendislik ürününün kolektif bir çalışma sonucunda oluştuğunun bilinciyle hareket etmeli, birlikte çalıştığı meslektaşlarına ve bağlı oldukları kuruma, meslek örgütüne karşı sorumlu olduğunu unutmamalıdır, bu ilişkiler etik kurallar ışığında sürdürülmelidir.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz