"obezite Kanser Riskini Artırıyor"

Uzmanlar, düzenli egzersizin stres ve obezitenin artırdığı kanser riskini azaltmada yardımcı olduğunu söyledi.

Uzmanlar, düzenli egzersizin stres ve obezitenin artırdığı kanser riskini azaltmada yardımcı olduğunu söyledi.

Bursa'da, Uludağ Onkoloji Dayanışma Derneği tarafından 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla panel düzenlendi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Türkkan Evrensel, kanserin sebepleri arasında ağır metaller, radyasyon ve bazı mikropların gösterilebileceğini söyledi. Evrensel, genetik faktörün de kanserin sebepleri arasında az da olsa yer aldığını vurguladı. Hava, cilt ve gıdalar yoluyla kanserin vücuda girdiğini söyleyen Evrensel, tek yönlü beslenmenin kansere yol açabileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Yüksek tuz tüketiminin mide kanserine sebebiyet verdiğini anlatan Evrensel, "Kanserojenlerden uzak durmalıyız. Dengeli ve doğal beslenmeliyiz. Egzersiz yapmak önemli. Bu hem basit hem de etkili bir yöntem. Düzenli egzersiz çocukluk yaşlarında başlarsa kanser riskini azaltır. Günde en az 30 dakika yapılan spor, kanserle mücadelede etkili. Sadece yürüyüş bile yapılsa kanserle mücadelede önemli bir adım olur" dedi.

Aşılanarak ve kişisel hijyene dikkat ederek kanserden korunabileceğinin altını çizen Evrensel, "Kronik stres, bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler. Stres ile mücadele edilmeli. Stres de kansere yol açabilir ama tek sebep değildir. Vitamin ile ilgili sansasyonel bazı bilgiler var. Vitamin almak kanserden korumaz. Sigara içenlerde yapılan bir araştırmada, yüksek dozda vitamin alanların daha fazla kansere yol yakalanabileceği ortaya çıktı. Vitamin almak yerine doğal haliyle gıdaları tüketmek daha sağlıklı. Yüksek dozda alınan vitaminler, vücuda zararlı olabilir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Evrensel, akciğer kanserinin erkeklerde en çok görülen hastalıklardan biri olduğunu söyledi. Evrensel, "Kanser bulaşıcı bir hastalık değildir. Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Bunu aklımızdan çıkarmayalım. Yanlış inanışları kafamızdan çıkaralım" diye konuştu.

OBEZİTEYE DİKKAT

Panelde konuşan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ender Kurt, Türk toplumunda yanlış beslenme yöntemlerinin yaygın olduğunu söyledi. Kanserin sebepleri arasında sigara alışkanlığı, alkol ve obezitenin önemli olduğuna işaret eden Kurt, "Sağlık Bakanlığı, sigara ve alkol ile kadar obezite ile savaş yapmalıdır. Bu konuda toplumsal bir uyanış başlamalı. Obezite ile ilgili kanser türleri vardır. Günlük öğünlerimizi çok fazla almamalıyız. Obezitenin meme kanseri, kalın bağırsak ve rahim kanserinde rolü var. Meme kanseri olanlar ileride obeziteye devam ederse yineleme riski daha yüksek. Bu hastalar egzersiz yapmalı ve kilo vermeli. Birçok yönden egzersiz kanseri önlüyor. Çok ağır spor yapanların hayat süreleri daha az oluyor. Tempolu yürüyüşler yapmalıyız. Sık aralıklarla öğünleri dağıtmalıyız. Günde 5-6 öğün yemeliyiz. Farklı renklerdeki sebze ve meyveler tüketmeliyiz" dedi.

Reklam
Reklam

Kurt, kanserli hastaların sıvı alımına dikkat etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: