"Öğrenciler yazın eğlendirilerek eğitilmeli"

Öğrenciler, yorucu bir yılın sonunda tatile girdi. Uzun bir yaz tatili onları bekliyor. Elbette dinlenecek...

Öğrenciler, yorucu bir yılın sonunda tatile girdi. Uzun bir yaz tatili onları bekliyor. Elbette dinlenecek eğlenecek arkadaşları ve ailesi ile güzel vakit geçirecekler. Ama sadece dinlenmek ve eğlenmek de sıkıcı olabilir. Uzmanlar, tatilin hem dinlenme ve eğlenme hem de kişisel gelişim için bir fırsat olabileceğini söylüyor.
Zambak Yayınları Yazarı Mehmet Azim, karnelerin öğrencilerin başarı ya da başarısızlığını belirleyen bir belge niteliği taşımadığını söyledi. Öğrencilerin tatili kitap ve defterlerini bir köşeye atıp eğlenerek değerlendirme eğiliminde olduğunu vurgulayan Azim, “Tatilin öğrencilerin gelişiminde olumlu bir etkisi olması gerekir. Bu durumda öğrenciyi eğlendirerek eğitmek esas alınmalıdır.” dedi. Azim, “Kırmak, kızmak yerine yol gösterici olmak daha yararlı olacaktır. Aşağılama öğrencide güven kaybına neden olabilir. Başarıları öğrencileri de ödüllendirirken aşırıya kaçmamak yararlı olur.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

TATİLDE NELER YAPILMALI?
Öğrencilerin tatilde bol bol eğlenmelerinin yanında kendilerini geliştirmesini de isteyen Azim, şu tavsiyelerde bulundu: “Tatilde beslenmeye, sağlığa ve güvenliğe dikkat etmek gerekir. Oyun alanlarının güvenli, yiyeceklerin temiz ve sağlıklı olmasına özen gösterilmelidir. Pis sularda yüzmek, bilmediğimiz yiyecekleri toplayıp tüketmek üzücü sonuçlara sebep olabilir. Yaz okulları ve kamplar, öğrencilerin gelişimi açısından yararlı olabilir. Öğrencinin gideceği programları ve eğiticilerinin gözden geçirilmesi gerekir. Öğrenciler için, yararlı olabilecek yaz programları tercih edilmelidir. Oyunun, çocuğun yeteneklerini geliştirir, vücudunu güçlendirir. Davranışları güzelleştirir ve hoşça vakit geçirmelerini sağlar. Kurallara uymayı, uyumlu olmayı, kısacası hayatı öğretir. Yardımlaşmanın farkına varılmasını sağlar, arkadaşlığı güçlendirir. Arkadaşlıklar, oyunla başlar, gelişir ve pekişir.
Araştırmalar, tatil kitaplarının öğrenme kayıplarını azalttığını göstermiştir. Öğretmenin çocuklara okuma kitapları ve yardımcı kaynaklar, başta ifade edildiği gibi eğitim programlarına, öğrencinin gelişim evrelerine sınıfına uygun olmalıdır. Özellikle Zambak Yayınları tarafından hazırlanan tatil kitaplarında öğrenilenlerin unutulmaması ve tekrarın eğlenceli hâle getirilmesi hedeflendi. Tatil kitaplarımız eğlenerek öğrenmeyi amaçlamaktadır. Kitaplar hazırlanırken öğretim programlarının, tema, ünite, konu ve kazanımları göz önünde bulunduruldu. Buna göre öykü tamamlama, şiir yazma, çizgi hikâyeler, bulmacalar, bilmeceler, fıkralar, minik testler, kelime avı, projeler, duvar yazıları, eğlenceli matematik, şekil tamamlama, rakam tablosu, eşleştirme, sayı robotları, oyunlar, zihinden işlemler, saymaca, bulmaca bilim dünyasından damlalar, metin tamamlama, biyografi yazma, empati kurma, slogan yazma, hayal penceresi, sessiz sinema gibi etkinliklere ve çalışmalara yer verilmiştir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz