"osmanlı'nın Deniz Gücü" Konferansı

Ordu Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Ekinci, "Denizler, kara ticaret merkezlerinin ve...

Ordu Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Ekinci, "Denizler, kara ticaret merkezlerinin ve dolayısıyla kara ticaret yollarının bittiği yerler değil, başladığı yerlerdir. Denizlerin bu özelliğini bilen ve onu değerlendiren toplumlar denizci bir toplum olarak bir dünya devleti olma yolunda önemli avantajlar sağlamıştır" dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğrenci Konseyi ile konseyin Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü temsilciliği tarafından düzenlenen, "Osmanlı'nın Deniz Gücü" konulu konferans, Fen Edebiyat Fakültesi Lacivert Salon'da gerçekleştirildi. Konferansa Ordu Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Ekinci konuşmacı olarak katıldı.

Reklam
Reklam

Açılış konuşmasını yapan Tarih Bölümü Temsilcisi Erdem Eren, "Denizler bir ülkenin ticaretinin gelişmesinde ve kültür etkileşiminin yaşanmasında ne kadar etkili ise işgalinde de o derece etkilidir. Denizlerine önem vermeyen milletler ve devletler saldırıya uğramışlardır. Tutsaklık onlar için er ya da geç kaçınılmazdır. Deniz gücü, kara kuvvetleri kadar önem arz etmektedir. Bizler Öğrenci Konseyi Tarih Bölümü Temsilciliği olarak bunun öneminin öğrenci arkadaşlar tarafından da anlaşılması adına bu konferansı düzenledik" diye konuştu.

"Padişahım, siz bir şehirde mukimsiz ki anın velinimeti bahirdir ve bahir feth olmayınca gemi gelmez, gemi gelmeyince İstanbul ma'mur olmaz" sözüyle konuşmasına başlayan Doç Dr. İlhan Ekinci, "Klasik Dönem Osmanlı Gemiciliğinin Gelişimi" konusundan bahsetti. Ekinci, "Tarihin her döneminde denizler birleştirici özelliklerinden dolayı medeniyetleri birbirine yaklaştıran, kültür alışverişini sağlayan, sosyal ve ekonomik alanlarda meydana gelen gelişimleri yaygınlaştıran, devletlerarası siyasi ilişkilere konu olan bir unsur olmuştur. Denizler, kara ticaret merkezlerinin ve dolayısıyla kara ticaret yollarının bittiği yerler değil, başladığı yerlerdir. Denizlerin bu özelliğini bilen ve onu değerlendiren toplumlar denizci bir toplum olarak bir dünya devleti olma yolunda önemli avantajlar sağlamıştır. Bunun aksine denizleri ayırıcı bir unsur olarak gören, savunmacı bir politika izleyen devletler genelde bu politikalarının bedelini ağır ödemişler ve hiçbir zaman uzun ömürlü olamamışlardır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Çok sayıda öğretim elemanının ve öğrencinin katıldığı konferans, soru-cevap bölümünün ardından plaket takdimiyle sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: