Özel Hukuk davalarındaki yargılamaların hızla sonuçlandırılmasını amaçlayan Yeni Hukuk Mahkemeleri Yasası 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe girecek.Yasanın yürürlüğe girmesiyle uzun süren yargılama süreci yerine daha hızlı yargılama yapılacak. Bankalar ve GSM Şirketleri tüketicinin ikametgahında dava açabilecek.
12.01.2010 tarihinde kabul edilen 6100 Sayılı Yasa 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe girecek. İstinaf yolu hariç olmak üzere özel hukuk davalarında yeni yasa hükümleri uygulanacak.
Düzce Barosu Ticaret Hukuku avukatlarından Yıldıray Sayar, vatandaşlara yeni yasa ile ilgili uyarılarda bulundu. Avukat Sayar, "Özel hukuk davalarındaki yargılamaların hızla sonuçlandırılmasını amaçlayan Yeni Hukuk Mahkemeleri Yasası 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu yasanın yürürlüğe girmesi ile uzun süren yargılama süreci yerine adete davalar “Formula 1” hızı ile yapılacak. Bu yasada bir çok önemli madde bulunmasına rağmen en önemli madde bankaların ve GSM şirketleri ile finans kuruluşlarının artık kendi karşılarında ekonomik açıdan güçsüz olan insanların ikametgahlarında, yani ayaklarında icra takibi yapmaları ya da dava açmalarının bir zorunluluk haline gelmsi ve şirket merkezini yetkili kılan sözleşmelerin geçersiz sayılmasıdır. Yetki sözleşmeleri artık sadece tacir kişiler ya da kamu tüzel kişileri arasında yapılabilecektir. Hakim konumda olan bankalar ve şirketler yurttaşları adeta kendi ayaklarına getiren yetki sözleşmeleri yapamayacaklardır." dedi.
Özellikle banka borçluları açısından Hakkari’deki bir borçlu için bile şirket ya da bankanın idare merkezi olan İstanbul’da dava açabildiğine dikkat çeken Sayar, yeni yasa ile bu duruma son verileceğini söyledi. Sayar, "Vatandaşın ikametgahında dava görülecektir ve ekonomik açıdan güçsüz olan insanlar artık yasa önünde korunacaktır. Böylece yıllardan beri ihmal edilen yargılamanın en az masraf ile yapılması ilkesi yerine gelecektir. Ancak hakim konumda olan bankalar ya da şirketler yasaları çiğneyerek imzalattıkları sözleşmedi yerde dava açarlar ise bu hususa esasa cevap süresi içerisinde muhakkak surette itiraz edilmelidir. İtiraz edilmediği taktirde hakim bu durumu kendiliğinden göz önüne alamayacaktır. Ayrıca yeni Hukuk Muhakemeleri Yasası ile yargılamanın hızlı ve adil bir biçimde yapılabilmesi için en önemli görevi hakimlere yüklemektedir ve bu yükümlülüğün ihlali halinde devlet aleyhine tazminat davası açılabilmesinin yolu açılmıştır.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz