Denizli’nin Çal ilçesinde sivil toplum kuruluşları ve dokuz gönüllünün birleşerek açtığı küçük alışveriş merkezinde, yörede yetişen bütün ürünler yer alıyor. “Çal Bazarı Yöresel Ürünler” adlı dükkân, özellikle ilçe dışından gelenlerin veya gurbetçilerin ilgisini çekiyor. Çal Bazarı’nda, 23 köy ve dokuz beldede yetişen meyve çeşitlerinin yanı sıra bölgede meşhur olan üzümler, pekmez, tarhana, bamya, bulgur, erişte gibi mahalli damak zevkine göre yapılan kuru gıdalar bulunuyor. Bazar, ilçenin ürünlerini tanıttığı gibi dışarıdan gelenlerin de bölgenin ürünlerinin tamamını bulabilmesini sağlıyor.
Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı, Çal Bazarı isminin Osmanlı Devleti döneminde ilçeye kurulan Kayı Pazarı'na kadar gittiğini, bunu yaşatmak için açtıkları işletmeye bu ismi verdiklerini söylüyor. Çal’ın çok geniş bir bölge olduğunu ifade eden Ayhancı, Türkiye’de yetişen hemen her türlü meyvenin bu yörede de bulunduğunu iddia ediyor. Dışarıdan gelen turistlerin veya misafirlerin hediye almak için ilçenin “meşhur ürününü” arama zahmetine girmeden bulabilmesi için Çal Bazarı'nı açtıklarını belirten Oda Başkanı Ayhancı, “Dışarıdan gelen insanlarla önceden göç etmiş kişilere, eski damak tadına ulaşması için tarhanasından ve eriştesinden tutun da bulguru, yöresel bamyası, üzümü, kuru üzümü, pekmezine kadar, yani Çal'da yetişen her türlü şeyin olduğu bir yer.” dedi.
Ziraat Odası öncülüğünde ve belediyenin desteğiyle böyle bir işletme açtıklarını dile getiren Ömer Ayhancı, “Kâr amacı gütmekten çok, buraya gelenlerin hatıra niyetine alabileceği, eski damak tadını bulabileceği bir yer. Bölgemiz, sulanmayan ve kendine özgü yüksek râkımlı bir yer olduğu için kendine özgü damak tatları, meyveleri, sebzeleri, el yapımı yiyecekleri var.” şeklinde konuştu
Türkiye’de son zamanlarda mahalli ürünler fuarlarının yaygınlaştığına dikkat çeken Ayhancı, Antalya’da böyle yerler olduğunu, ancak böyle otantik bir yeri kendilerinin açtıklarını ifade etti.
Uşak’ın meşhur tarhanası olduğu gibi Çal’ın da kendine özgü tarhanası olduğunu vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Ayhancı, “Kendimize özgü tarhana var, bulgur, keşkek, kuru üzüm var. Buradaki pekmezler sıradan değil. İnsanlarımız güvenerek alabiliyor.” ifadelerini kulandı.
Çal Bazarı’na mal sağlayan üreticiler de böyle bir yer açılmasından oldukça memnun. İlhan Uçur, “Yetiştirdiğimiz ürünleri getirip satıyoruz. Bazar’da ürünlerimizin ismi duyuruluyor. Kavunumuzu getirip satmak, bizim için ayrıca bir övünç kaynağı. Kendi malımızı, kendimiz pazarlamış oluyoruz.” diyerek uygulamadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Osman Tekin ise Çal Bazarı’nda ürünlerini, normal pazarlara göre biraz daha yüksek fiyata satma imkânına kavuştuklarını belirtiyor. Bazar’dan alışveriş yapan İpek Şimşek de şunları söyledi: “Ben yaprak ve üzüm aldım, yöremizin ürünlerinden. Genellikle her aradığım şeyi burada buluyorum. Ürünler taze oluyor, o yüzden beğeniyorum. Damak tadıma da uyuyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz