"Pazarcık halkı madalyasına sahip çıkmalı"

Pazarcık Belediye Başkanı Kamil Dalkara, tarihçilere sitem ederek Gaziantep ve Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşu kutlamalarında...

Pazarcık Belediye Başkanı Kamil Dalkara, tarihçilere sitem ederek Gaziantep ve Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşu kutlamalarında Pazarcık'ın adının geçmemesini eleştirdi. Bu yaklaşımı esefle kınadığını belirten Dalkara, yanlışın düzeltilmesini istedi. Her yıl kutlanan 12 Şubat Kahramanmaraş’ın kurtuluşunda Pazarcık adının geçmemesini 'Pazarcık halkı için kötülük' olarak gören Dalkara, bu hatanın düzeltilmesi için girişimlerinin süreceğini ifade etti.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde “Kahramanmaraş’ın kurtuluşunda Pazarcık ilçesinin rolü” konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Görevlisi Şevki Karabekiroğlu da Dalkara'nın iddialarını doğrulayan bilgiler verdi. Gaziantep ve Maraş savunması için Pazarcık ve milislerinin önemli rol oynadığını anlatan Karabekiroğlu, “Pazarcık, Maraş harbinde bir çok yararlılıklar göstermiş olmasına rağmen nedense biz bunları hiçbir yerde duymuyoruz. Bu yanlış anlaşılmadan dolayı son derece korktum. Pazarcık Mudafai Hukuk Cemiyeti üyelerine verilen madalya ile Maraş’taki madalya karıştırılmamalıdır.” dedi.
Pazarcık’a 1926 tarihinde madalya verildiğini hatırlatan Karabekiroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "TBMM tarafından verilmiş madalyası var. Fakat bugüne kadar peşine düşülmemiş. TBMM’nin 1925 yılında vermiş olduğu 500 tane madalya’nın sadece 1 tanesi şehirlere verilmiş, diğerleri şahıslara verilmiştir. Ne kadar kahramanlık ve fedakarlıklar yaparsanız yapın bunlar kayıtlara geçmemişse bunun hiçbir anlamı yoktur. Antepliler Karayılan’ı da kendilerine mal ettiler. Karayılan biliyorsunuz Pazarcıklı."

Reklam
Reklam

GAZİANTEP’İ VE MARAŞ’I KURTARAN PAZARCIK OLMUŞTUR
Milli Mücadeleye bakıldığında ilk olarak Maraş’ın işgal edildiğini belirten Karabekiroğlu, "Maraş’ın işgali sırasında Pazarcıklılar düşmana karşı büyük mücadele vermiştir. Pazarcık'taki aşiretler düşmana karşı büyük mücadele vermiştir. Hatta İngilizler, Fransızlara Maraş’a çıkartma yapmak için Adana, Antep üzerinden çıkartma yaparken 'Merak etmeyin yollar sakindir, herhangi bir engelle karşılaşmayacaksınız." demişler. Fransızlar da buna inanmışlar, işin öyle olmadığını yola çıktıktan sonra öğrenmişler." dedi.
Mustafa Kemal Atatürk, Maraş’ın kurtulmasına katkı sağlamak amacıyla Kılıç Ali Bey'i Maraş’a gönderdiğine değinen Karabekiroğlu, Kılıç Ali Bey Pazarcık’a kamp kurarak buradaki milislerle düşmana karşı mücadele ettiğini belirti. Maraş halkının çok büyük bir zafer kazandığını belirten Karabekiroğlu, Bu büyük zaferin perde arkasında Pazarcık halkının hizmeti var. Pazarcıkta çeteler yaklaşık 1500 kişilik Fransız ordusuna 50’den fazla kayıp verdiriyor. Üstelik de 40 katır yükü cephaneyi de bırakarak kaçmak zorunda kalıyorlar. Maraş’a takviye gelmesini engelleyen Pazarcık’lılar oluyor." şeklinde konuştu.
Programda Gaziantep Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Yaşar Büyükoğlu da bir konuşma yaptı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz