"Popüler diyetlere dikkat edin, verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri almayın"

Uzmanlar, dergi, çeşitli internet siteleri ve gazete eklerinde yer alan hazır diyetlerin en az bir...

Uzmanlar, dergi, çeşitli internet siteleri ve gazete eklerinde yer alan hazır diyetlerin en az bir kez denendiğini, ancak bu denemelerde kısa sürede verilen kiloların fazlasıyla geri alındığını belirtiyor.
Bursa Özel Bahar Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Şule Çınar, insan vücudunun yağlardan, kaslardan, kemiklerden ve sudan oluştuğunu söyledi. Tek yönlü beslenmelerde ise besin gruplarından yeterli ve dengeli alınmadığında daha çok su ve kas kaybı görüldüğüne işaret eden Diyetisyen Çınar şunları kaydetti: “Bu da vücudumuzun direncinin düşmesine sebep olur. Yetersiz vitamin ve mineral alımı sonucunda da saçlar dökülmeye, tırnaklar sertliğini kaybederek kırılmaya ve cilt kurumaya, gözlerin altında koyu halkalar görülmeye başlar ve metabolizma yavaşlar. Metabolizmanın yavaşlamasıyla verilen kiloların üzerinde bir alımla karşı karşıya kalınmaktadır. Popüler diyetler, düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları kazandırabilir, bu tür diyetlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu tür diyetlerde fiziksel aktivite göz ardı edilmektedir. Diyet uygulandığında yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi spor faaliyetlerine de yer verilmelidir. Hareket yapılmadığında genelde yağ kaybından ziyade su ve kas kaybı olmaktadır. Kas kaybı da fiziksel ağrılara, sinirlilik ve gerginliğe, mutsuzluğa neden olabilir. Bayanlar da adet düzensizliğine, gelişme çağındaki çocuklar da büyüme ve gelişmeyi engelleyebilmektedir.”

Reklam
Reklam

HATALI İLAÇLAR CİDDİ SORUNLARA YOL AÇIYOR
Diyetlerle birlikte önerilen ilaçların tehlikeleri de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Şule Çınar, bu tür ilaçların metabolizma hızını artırdığını, iştah kapama gibi vaadlerle pazarlandığını hatırlattı. Bu hapların hatalı seçiminin başta kalp yetmezliği olmak üzere ciddi sorunlara neden olabildiğini belirten Çınar, tek yönlü diyetlerde genelde karbonhidrat ve yağların kısıtlanarak, protein ağırlıklı beslenme tercih edildiğini söyledi. Yüksek proteinli diyet olarak bilinen ‘Atkin’ diyetinde karbonhidratın hiç alınmadığını dile getiren Çınar, bol miktarda et ve hayvansal gıdalar alındığını; ancak beynin iyi çalışabilmesi için günde en az 50-100 gram karbonhidrat alınması gerektiğini bildirdi. Karbonhidratın azaltılmasıyla zayıflama olabileceğini anlatan Çınar, “Ancak hayvansal yağ alındığında kanda kolesterol düzeyinde artma ve bu nedenle kalp damar hastalığı riskinde artış, kanda ürik asit düzeylerinde artma bu nedenle gut hastalığına yakalanma riskinde artış görülmektedir. Aynı zamanda yüksek proteinin alımında kemiklerden kalsiyum çekilmesi nedeniyle osteoporoz denilen kemik erimesi riskinde arış ortaya çıkmaktadır. Montignac diyetine göre de örneğin patates ve et birlikte yenildiğinde çok zararlı olduğu iddia edilmektedir. Oysa bunları birlikte yemek değil (karbonhidrat ve proteini birlikte almak değil) çok yemek zararlıdır, ne kadar çok kalori alırsanız ve aldınız yaktığınızdan fazlaysa o kadar yağ depolanmaktadır. Örneğin çok faydalı vitamin ve mineral içeren karpuz, üzüm ve muz yasaklanmıştır. Elbette düşük glisemik indeksli gıdalarla beslenmek faydalıdır, ancak bazı karbanhidratları tamamen yasaklamanın anlamı yoktur.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

VERİLEN KİLOLAR FAZLASIYLA GERİ ALINIYOR
Bursa Özel Bahar Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Şule Çınar, beslenme alışkanlıklarını değiştirmeden, mucizevi adıyla anılan tek yönlü beslenme ile yapılan zayıflama diyetlerinin kilo verdirebileceğini, ama fazlasıyla geri alındığını söyledi. Sağlıklı ve yeterli beslenmeyi sağlayarak vücudun yapısını bozmadan kilo verdirmenin önemli olduğuna dikkat çeken Çınar, bu beslenme şeklini de hayat tarzı haline getirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Herkesin kendine özgü bir metabolizma yapısı olduğu gibi diyetin de kişiye özgü olması gerektiğini belirten Çınar şöyle devam etti: “Her geçen gün bir yenisi daha eklenen ve sadece kilo verdirmeye yönelik bu tür diyetler sağlığımızı ciddi açıdan tehdit etmektedir. Diyet kişinin biyokimyasal bulgularına, yaşına, boyuna, kilosuna, fiziksel aktivite düzeyine (bel fıtığı, boyun fıtığı, menüsküs gibi sağlık sorunları araştırılarak), beslenme alışkanlıklarına ve sosyo ekonomik durumuna göre hazırlanır. Kendi diyetiniz size özgü olsun.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz