"Sağlıklı Beslenme" Konulu Bir Konferans Verildi

Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. M.Canan Efendigil Karatay; "Sağlıklı Beslenme" konusunda Ankara Elâzığ Kültür Derneğinde konferans verdi.

"Şeker en tatlı zehirdir, en tatlı toksindir" diye söze başlayan KARATAY; Önce ekmeklerin bozulduğunu, "Şeker tüketimi"nin gençlerin, çocukların tüm halkın sağlığını tehdit eden son derece önemli bir bağımlılık olduğunu, genç ve ileri yaşlarda ortaya çıkan hastalıkların temelinde aşırı şeker tüketimi ve hareketsizliğin yattığını, bu hastalıkların genetik olmadığını, bütün bu hastalıkların önlenebilir, önü alınabilir hastalıklar olduğunu, şekerin yağ olarak depo edildiğini, yağların artmasının da kilo aldırdığını, her türlü şekerli içeceklerin trigliseridleri yükselttiğini, früktozun karaciğer yağlanmasının nedeni olduğunu, ileri yaşlarda ortaya çıkan;

Reklam
Reklam

* Tansiyon yüksekliği,

* Kalp krizi - felç,

Şeker hastalığı,

* Kanser,

* Alzheimer/unutkanlik/depresyon,

* Polikistik over / fibrokistik meme,

* Artritler/eklem-kas ağrıları/fibromiyaljinin

insülin yüksekliği hastalıklarından olduğunu,

Trigliseridleri yükselten gıdaların başında;

* Her türlü şekerler/tatlılar,

* Tüm unlu gıdalar/nişastalar,

* Tüm şekerli içecekler/kola,

* Taze sıkılmış meyva suları,

* Hazır meyva suları,

* Pirinç pilavı/patetes/makarna,

* Enerji çubukları/içeçeklerin

geldiğini belirterek, sağlıklı ve kaliteli yaşamak için alınan gıdalara dikkat edilmesi, bol yürüyüş yapılması, düzenli su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Prof.Dr. M.Canan Efendigil Karatay'a vermiş olduğu konferansla bilgilerini paylaştığı için günün anısına plaketini takdim eden Elâzığ Kültür Derneği Genel Başkanı Prof.Dr. Haşim Çakırbay; Karatay'ın sağlıklı beslenme konusunda altını çizdiği konuların çok önemli olduğunu, dünyada ve ülkemizde yaşanan gıda terörünün sağlımız üzerinde yarattığı tehlikenin boyutlarına dikkat çekerek, sağlıklı yaşam için bireylerin yedikleri ve içtikleri gıdalara dikkat etmeleri, fiziksel egzersizleri ve yürüyüşü yaşamlarının bir parçası hâline getirmelerinin gerekli olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Konferans, Prof.Dr. Haşim Çakırbay'ın Karatay'a tüm katılımcılar adına teşekkürlerini iletmesi ile son buldu.

Ajans23/Buşra KESKİN

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: