"Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmak insan hakkı"

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Tür-İş) 6. Bölge Başkanlığı, iş sağlığı ve güvenliği kurullarında görev yapan...

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Tür-İş) 6. Bölge Başkanlığı, iş sağlığı ve güvenliği kurullarında görev yapan işçi temsilcilerine yönelik 'İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri ile İnsan Onuruna Yakışır İş' konulu panel düzenledi. Panele katılan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Naci Yıldız, Türkiye’de sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmanın insan hakkı olduğunu söyledi. Doç. Dr. Yıldız, bu hakkı yerine getirme sorumluluğunun ise işverenlerde olduğunu kaydetti.
Samsun’daki Türk-İş Eğitim Merkezi’nde düzenlenen seminer ve panele, sendikaya bağlı başkan, yönetici ve görevli personeller katıldı. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri’nin açılış konuşmasını yapan Türk-İş 6. Bölge Başkanı İsmail Ekşioğlu, iş sağlığı ve iş güvenliğine dair istatistiklerin iç açıcı olmadığını belirtti. Bunların emek kesimini derinden üzdüğünü ifade eden Ekşioğlu, "Ülkemizde her 6 dakikada bir iş kazası yaşanmakta, her 6 saatte 1 işçimiz hayatını kaybetmektedir. İş kazaları istatistiklerinde ülkemiz, Avrupa’da 1., dünyada da 3. sıradadır. Böyle bir ortam içinde iş sağlığından ve güvenliğinden nasıl bahsedilir. Bu sağlıksız güvencesiz ortamların iyileştirilmesini, iş kazalarının kader olmaktan çıkarılmasını, ölümlerin ve yaralanmaların derhal önüne geçilmesini acilen talep ediyoruz." dedi.
Her kesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Türk-İş 6. Bölge Başkanı İsmail Ekşioğlu, "İşçilerin kaygılarının çok basit önlemlerle ortadan kalkacağı aşikardır. Yapılan araştırmalar bunu kanıtlıyor. İş kazalarının yüzde 50’si kolaylıkla önlenebileceği, yüzde 48’inin sistemli bir çalışma ile önlenebileceği, yüzde 2’sinin ise önlenemeyeceği ortaya çıkmıştır. Demek ki gerekli önlemler alınmış olsa iş kazaları kader olmayacak." şeklinde konuştu.
İnsan Onuruna Yakışır panelinin ilk panelisti olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Naci Yıldız da sağlık, sağlık hakkı, iş ve sağlık ilişkisi, iş sağlığı temel kavramları, iş sağlığı uygulama ilkeleri ile Türkiye’de ve dünyada iş sağlığının durumu, üzerine bilgi verdi. Türkiye’de sağlık sorunlarının bilinmediğinin altını çizen Doç. Dr. Yıldız, şöyle konuştu, "Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmak, insan hakkıdır. Bu hakların ve ödevlerin bilinmesi gerekiyor. Bu da yasalarla olur. Bu hakların yerine getirilme sorumluluğu ise iş verenlerdedir. Bu noktada toplum üzerine düşen görevi yapması, yaptırım ve denetimlerin olması gerekiyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz