"Sezai Karakoç, Türk Şiirini Eski Rayına Oturttu"

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alaaddin Karaca, Sezai Karakoç’un Fransız, milliyetçi ve sosyalist politikaların etkisiyle...

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alaaddin Karaca, Sezai Karakoç’un Fransız, milliyetçi ve sosyalist politikaların etkisiyle raydan çıkan Türk şiirini yeniden eski rayına oturttuğunu söyledi. Karaca, “Türk şiiri bu haliyle kendine değişik coğrafyalarda baba arayan yetim bir şiire benzer. Bu açıdan baktığımızda Sezai Karakoç adeta raydan çıkan Türk şiirini yeniden medeniyet anlayışını, yeniden kendi asli yoluna döndüren bir şair olarak Türk şiirinde, edebiyatında çok derin izler bırakmıştır.” dedi.

Reklam
Reklam

Sezai Karakoç'un doğum yeri olan Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde düzenlenen 'Sezai Karakoç Sepozyumu'nda şairler, yazarlar ve akademisyenler Karakoç'u anlattı. Sezai Karakoç Sempozyumu'na katılan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Karakoç’un şiirlerinde din ve dine bağlı unsurların bolca yer tuttuğunu söyledi. Karkaoç ‘un bu tarzıyla yeni bir düşünüşün temsilcisi olduğunu ifade eden Kaplan, “Onun şiirlerinde din asli özellikleri korunarak çağın sorunlarıyla iç içe alınmış modern dünya sorunlarına sunduğu çözüm önerileriyle düşünce ve sanatta yeniden dirilmiştir. Onun şiirinin merkezinde Ortadoğu insanı vardır. Ortadoğu coğrafyasının insan ve diriltici medeniyetinden uzaklaştıkça insan da varlık nedeninin uzağına düşmüştür. Onun düşüncesinde insanın bedeni çekirdek yapıdır. Bedenler insanın düşünce ve tasavvur hayatının hakim kılınmasında en kısa ve somut ifadesi belirlenir. Medeniyetlere anlam kazandıran özlerin insani değerlerden yarı düşünülemez. Ortadoğu insanı yıkılmış bir bedeninden arta kalan yağmalanmış ruhu ve kimliğinin yeniden dirilişi tarihsel bilinci yeniden kazanmasıyla gerçekleşir. İnsanın günlük yaşantısında duyuş ve düşünüş, hayat, zaman, varlık, eşya ve ölüm gibi konularda metafizik etkilidir. İnsanı metafizikten uzaklaştıran her şey Sezai Karakoç’un şiirinde en temel eleştiri konusudur.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alaaddin Karaca, Türk şiirinin çeşitli akımlardan etkilendiğini kaydederek, şunları söyledi: “Her alanda olduğu gibi Türk şiirinde de modernleşme sonucunda Türk şiiri önce Fransız politikasının, ardından daha sonra ulusçu ve milliyetçi ve sosyalist bir politika arkından geçmiş. Kendine değişik coğrafyalarda baba arayan yetim bir şiire benzer. Bu açıdan baktığımızda Sezai Karakoç adeta raydan çıkan Türk şiirini yeniden medeniyet anlayışını, yeniden kendi asli yoluna döndüren bir şair olarak Türk şiirinde, edebiyatında çok derin izler bırakmıştır.”

Konuşmaların ardından Erganili bir vatandaşın Sezai Karakoç'un bir şiirini okuması istendi. Gönüllü bir bayanın Karakoç'un şiirini okumasının ardından sempozyum sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz