"Sigarayı bırakma günü belirleyin ve bırakın"

Uzmanlar, "Sigarayı bırakamayacağınızı asla düşünmeyin. Bırakmak için kendinize bir gün belirleyin ve o gün bırakma...

Uzmanlar, "Sigarayı bırakamayacağınızı asla düşünmeyin. Bırakmak için kendinize bir gün belirleyin ve o gün bırakma konusunda kararlılığınızı koruyun." tavsiyesinde bulunuyor.
Özel Lokman Hekim Hastaneleri ve Optimum işbirliği ile “Sigaranın Zararları ve Sigara Nasıl Bırakılır?” konulu bir seminer düzenlendi. Seminere katılanlara Solunum Testi ve Nikotin Testi (Karbonmonoksit Testi) yapılırken, Özel Lokman Hekim Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Meryem Alpar, sigaranın insan vücuduna ve çevreye verdiği zararları anlattı. Seminere Özel Lokman Hekim Hastaneleri Tıbbi Hizmetler Direktörü Dr. Mehmet Altuğ, Özel Lokman Hekim Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Meryem Alpar, sigara bırakanlar ve bırakmak isteyen vatandaşlar katıldı.
Seminer başlamadan önce Lokman Hekim Hastanesi sağlık ekibi tarafından katılımcılara Solunum Testi ve Nikotin Testi yapıldı. Seminerde Özel Lokman Hekim Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Meryem Alpar, slayt eşliğinde sigaranın zararları hakkında katılımcılara detaylı bilgi verdi.
Sigarayı, “Zehirli bir bitki olan tütünün ince bir kağıt içine sıkıştırılarak sarılmış hali’ olarak tanımlayan Alpar, sigara dumanında vücut için zararlı 4 binden fazla madde bulunduğunu ve bunlardan en tehlikelilerinin nikotin, karbonmonoksit ve katran olduğunu ifade etti. Sigara içenlerde el ve ağız alışkanlığı bulunduğunu anlatan Alpar, günde içilen sigara sayısı ne kadar fazlaysa, bu alışkanlığın o kadar güçlü olduğunun altını çizdi.
Sigaranın ‘kendi kendine bırakma’ ve ‘etkinliğini kanıtlamış tıbbi tedavi’ ile bırakılabileceğini ifade eden Alpar, şunları söyledi: “Bağımlıların bir kısmı sigarayı birden, kendi kendine bırakabilir. Kendi kendine bırakmakta zorlanan kişilerde en etkili tedavi ise hekim gözetiminde bilimsel yöntemlerin kullanılmasıdır. İlaç tedavisi hekim kontrolü ve danışmanlığında uygulanmalıdır. Sigarayı bırakmak için 3 yöntem uygulanabilir; bunlar nikotin yerine koyma tedavisi, bupropion HCl tedavisi ve varaniklin tartarat tedavisidir. Nikotin yerine koyma tedavisi bağımlılarda sigara bırakırken oluşan yoksunluk belirtilerini giderir. Bunun nikotin bandı, nikotin sakızı, nikotin burun spreyi ve nikotin kartuşu gibi farklı formları vardır.”

Reklam
Reklam

SİGARAYI BIRAKMAYA HAZIRLANIN
Alpar, sigarayı bırakmayı düşünenler için şu önerilerde bulundu: “Sigarayı bırakamayacağınızı asla düşünmeyin, karamsarlığa izin vermeyin. Bırakmak için kendinize bir gün belirleyin ve o gün bırakma konusunda kararlılığınızı koruyun. Sigarayı bırakmayı isteme nedenlerinizi listeleyin. Bırakma nedenleri listesini her zaman görebileceğiniz yerlerde bulundurun. Yanınızda taşıyın, çevrenize asın. Bırakma kararınızı arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşın ve size destek olmalarını isteyin. Evinizde ve iş yerinizde sigara ve sigarayı hatırlatacak çakmak, sigaralık ve küllük gibi eşyaları kaldırın. Cebinizde veya çantanızda sigara, çakmak taşımamaya çalışın. Bağımlılık yapıcı bir maddeden kurtulmak güçtür, ancak imkansız değildir, kararlılıkla başarılır. Pek çok bağımlının zorlandığı nikotin yoksunluk belirtileri geçicidir, en çok zorlayacağı süre ilk 2 -3 haftadır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz