"Sivil toplum temsilcileri anayasa çalışmalarında aktif rol oynamalı"

Eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Can, anayasa...

Eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Can, anayasa hazırlama çalışmalarında sivil toplum temsilcilerinin aktif rol oynaması gerektiğini belirtti.
Can, Eğitim Bir Sen Mersin Şubesi tarafından Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Yeni Bir Dünyaya Doğru, Yeni Anayasa" konulu konferansta yaptığı konuşmada, anayasanın maddelerinin çokluğuna inat insan hak ve hürriyetlerinin azaldığına dikkat çekti.
Konuşmasına çeşitli ülkelerin Anayasalarından örnekler vererek sürdüren Can, Türkiye'de en demokratik Anayasa’nın 1921 yılında yapıldığını belirtti.
1921 Anayasasının bürokrasinin işin içinde olmadığı tek Anayasa olarak nitelendiren Can, “Bu Anayasa ülkemiz tarihinin en özgürlükçü ve demokratik anayasasıdır. Sadece 24 maddeden oluşan 1921 Anayasasının 1924’de madde sayısı artı. Fakat özgürlükçülük ve demokratikliği azaldı.” diye konuştu.
Bugüne kadar yapılan diğer Anayasalarda bürokrasinin hep işin içinde olurken halka ait bir anayasa yapılamadığını dile getiren Can şöyle devam etti: “Sivil toplum kuruluşları Anayasa hazırlama sürecinde işe müdahil olmalıdırlar. Eğer halka ait bir Anayasa istiyorsak, halk bu işin içinde olmalı.”
Eğitim Bir Sen Mersin Şube Başkanı Atilla Olçum da sivil düşüncenin sivil anayasada yer alması gerektiğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz