"Soba zehirlenmeleri kurallara uyulması ile önlenebilir"

Kış aylarının gelmesiyle artan soba zehirlenmeleri üzerine açıklamalarda bulunan Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Cingöz...

Kış aylarının gelmesiyle artan soba zehirlenmeleri üzerine açıklamalarda bulunan Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Cingöz karbonmonoksit solunmasının özellikle uyku sırasında öldürücü olduğunu söyledi.
Bu durumun en fark edilir belirtisinin dudakların kiraz kırmızısı bir renk alması olduğunu belirten Cingöz zehirlenmelere karşı herkesin yakıt seçiminden başlayarak, soba kurulumu, yakılma ve baca temizliği ile ilgili kurallara mutlaka uyması gerektiğini ifade etti.
Karbonmonoksit zehirlenmesi halinde uyanık bir insanda baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, bulantı, kusma, konsantrasyon güçlüğü, nefes darlığı, çarpıntı, karın ağrısı, kas krampları, epilepsi (sara) nöbetleri, şuur bozukluklarından komaya kadar giden belirtilerin ortaya çıktığını belirten Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Cingöz uyuyan bir insanın ise bunları fark edemediği için ölüme kadar ilerleyen derin bir komaya girebileceğini anlattı.
Zehirlenmeye maruz kalan kimselerin bol oksijen verilmek suretiyle en kısa sürede sağlık kuruluşuna yetiştirilmesi gerektiğini kaydeden Cingöz zehirlenmelerin bazı kurallara dikkat edilerek önlenmesinin mümkün olduğunu belirtti.
Rüzgârlı havaların soba zehirlenmesi için en müsait zamanlar olduğunu ifade eden Mehmet Cingöz bu tür havalarda esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmaması gerektiğine ve yanmakta olan sobanın ise yatmadan evvel mutlaka söndürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz