"Sosyal Ağlar Bilişim Suçlarına Altyapı Hazırlıyor"

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Emniyet Amiri Dr. Murat Güneştaş, internetin yaygınlaşması...

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Emniyet Amiri Dr. Murat Güneştaş, internetin yaygınlaşması ve sosyal paylaşım sitelerinin artmasının suçlar için altyapı oluşturduğunu söyledi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen ‘Bilişim Suçları ve Kredi Kartlarının Kötüye Kullanımı’ konulu konferansta konuşan Güneştaş; internetin, 1990'lı yıllarda insanları bilgisayarlara ulaştıran bir yapıyken, 2000'li yıllarda ortaya çıkan sosyal medya ile artık insanların internet üzerinden birbirine bağlanmaya başladığını belirtti.

Reklam
Reklam

Güneştaş, “Bu sayede dünyanın diğer ucundaki birisiyle görüşme sağlanabiliyordu. 2010 yılından sonra bunlar yetmemeye başladı. İnsanların birbiri ile konuşmasında bir aracı olmaktan ziyade artık bir sistemde birbiriyle konuşsun, bunlar içinde uygulamalar geliştirilsin istendi. Artık bilgiden otomatik bir şekilde yeni bilgilerin üremesi sağlandı. Bu oluşan yeni yapı suçlar için de altyapı oluşturdu. Kendilerine özgü ataklar ve yapılandırma ile bu suçlar geliştirildi.” dedi.

Siber suçların, internetin gelişimine paralel olarak arttığını belirten Güneştaş, son zamanlarda insanların hackledikleri sistemin sadece ana sayfasını değiştirerek, ‘bunu nasıl paylaşırım’ demekle yetinmeyerek, bundan daha ileri gitmek istediklerini anlattı. Güneştaş, “Bir noktaya sağladıkları bir erişimi sürekli artırarak daha hassas bilgilerin olduğu noktalara erişmeye çalışıyorlar. Bunu, otomatik olarak yapan casus yazılımlar da geliştirildi. Biz yaptığımız soruşturmalardan da biliyoruz ki aslında bir kurumun sayfası hacklendiğinde o işin son kısmı oluyor. İncelemeler yaptığımızda görüyoruz ki aslında bir aydır o sistemin içindelermiş. Bu tarz örnekler çok fazla var.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Genellikle hackerlerin, sistemden alabilecekleri her şeyi aldıkları zaman ‘biz oradaydık’ diye bir mesaj bırakıp çıktıklarını belirten Güneştaş, bu noktada kurumların dikkatli davranmaları ve herhangi bir sorun ortaya çıkmadan kendi sistemlerini kontrol ettirmeleri gerektiğini dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz