"Sürücü Kurslarında Ahlaki Eğitim De Olmalı"

Milli Eğitim Bakanlığı, sürücü kurslarına yönelik yönetmelikte düzenlemelere gidiyor. Buna göre, zorunlu teorik ders 30...

Milli Eğitim Bakanlığı, sürücü kurslarına yönelik yönetmelikte düzenlemelere gidiyor. Buna göre, zorunlu teorik ders 30 saate düşürülecek, direksiyon uygulama sınav süresi 30 dakikaya çıkarılacak. Pist ve simülatör eğitiminden sonra direksiyon eğitimleri de akan trafikte zorunlu hale getiriliyor. Bu düzenlemeleri yerinden bulanlar önemli bir eksikliğin unutulduğuna dikkat çekiyor. Sürücü eğitimleri sonucunda verilecek belgelerden çok, insanların bu kurslarda ahlaki anlamda da eğitim almaları gerektiğine işaret ediliyor.

Reklam
Reklam

Türkiye Müfettişler Derneği Başkan Yardımcısı Yönetim Bilimi Uzmanı Doğan Ceylan, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün Motorlu Taşıt Sürücü Kursları (MTSK) yönetmeliğinde bazı değişiklikler yapmayı planladığını hatırlattı. Bunu kamuoyu ile paylaşarak katkı istendiğine dikkat çekti.

Doğan Ceylan, MTSK’ların eğitim pistlerinin şehirlerden çok uzakta olması nedeniyle kursiyerlerine piste eğitim yapamadıklarının bilinen bir gerçek olduğunu anlatarak, bu nedenle 2 bin 500 civarında sürücü kursu hakkında bu yıl soruşturma açıldığını ifade etti. Soruşturma açarak veya her pistin başına bin müfettiş dikerek bu sorunun çözümü mümkün olmadığını da dile getiren Ceylan, yönetmelik değişikliğiyle bu soruna çözüm getirildiğini anlattı. Daha önceki yönetmelikte direksiyon eğitim alanları zorunlu iken yeni düzenleme ile direksiyon eğitim alanları zorunlu olmaktan çıkarıldığını aktaran Ceylan, ya direksiyon eğitim alanında veya simülatör ile eğitim yapılması şartı getirildiğini söyledi. Ceylan, pist veya simülatörle verilen eğitimden sonra direksiyon eğitimlerinin akan trafikte zorunlu olarak yapılacağını belirtti.

Reklam
Reklam

Ceylan, yeni düzenlemede teorik ders saatlerinde değişiklik yapıldığını ve teorik ders saati sayıları toplam 30 saat olarak düzenlendiğini, AB ülkeleri ortalamasına yaklaştırıldığını hatırlattı. Teorik sınav soru sayısı azaltıldığını, AB üyesi ülkelerinde teorik sınav soru sayısı ortalaması 42 iken ülkemizde 120 soru üzerinden sınav yapıldığını kaydeden Ceylan, bu düzenlemelerle soru sayısının 60'a düşürülerek zamandan tasarruf edilmiş ve sınav güvenliği sağlanmış olduğunu aktardı.

Yapılan düzenlemelerin önemli olduğuna vurgu yapan Doğan Ceylan, ahlaklı sürücü yetiştirilmesi konusunda da çalışma olması gerektiğini savundu. Teorik eğitim sürelerinin değiştirilmesi, MTSK kurs programının da revize edilmesini önemli olduğunu ancak ülkemizde ideal bir trafik kültürü oluşması için duyuşsal alanda hedeflere de yer verilmesi gerektiğini açıkladı.

Ceylan, insanlara araba sürme becerisi kazandırmak ve kuralları ezberletmek onları iyi birer sürücü yapmadığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Sürücülerin birbirine yol vermediği, emniyet şeridine dalıp gaza yüklendiği, kazazedelere yardım etmeden yoluna devam ettiği, yol verme kavgalarıyla birbirlerini öldürdüğü, eşinin çocuğunun yanında insanların dövüldüğü, yoldan geçen yaşlılara anlayış gösterilmediği, meskun mahalde yarış yapıldığı, her fırsatta hız sınırının aşıldığı, çarpılan çocukların yolda bırakılıp kaçıldığı,büyük araçların küçüklere terör estirdiği, trafikte küfürlerin havada uçuştuğu, her araçta sopa taşınan bir memlekette sürücülerin ahlakı da araba kullanma becerileri kadar önemlidir. Teklifimizin yerine getirilerek, programa duyuşsal alanda hedefler konulması önemli bir eksikliği giderecektir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: