"Şuşa’da bir milyon Azeri yurt ve yuvalarından edildi"

Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosluğu, ülkelerinin ayrılmaz parçası olan Dağlık Karabağ’ın tarihsel ve kültürel merkezlerinden Şuşa şehrinde...

Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosluğu, ülkelerinin ayrılmaz parçası olan Dağlık Karabağ’ın tarihsel ve kültürel merkezlerinden Şuşa şehrinde 8 Mayıs 1992 yılında Ermenistan silahlı güçlerince bir milyona yakın Azerbaycanlının yurt ve yuvalarından edildiğini bildirdi.

Kars Azerbaycan Başkonsolosluğu, Şuşa şehrinin işgalinin 20. yılı dolayısı ile bir açıklama yaptı. Başta Birleşmiş Milletler olarak hemen hemen tüm uluslararası örgütlerin kararlarına aldırmayan, uluslar arası kamuoyunun acil çağrılarını görmezden gelen Ermenistan devletinin bugün Azerbaycan topraklarının yaklaşık yüzde 20’lik bölümünü işgal altında bulundurduğu, bir milyona yakın Azerbaycanlının yurt ve yuvalarından edilmiş durumda olduğu kaydedildi.

Reklam
Reklam

Açıklamada şöyle denildi: "19. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren Rus Çarlığı’nın yayılmacı politikalarının etkisiyle Ermenilerin Şuşa kentini de içermek üzere Dağlık Karabağ ve bugün Ermenistan diye adlanan, aslında Azerbaycan toplumunun tarihi yerleşim merkezlerinden olan İrevan Hanlığı topraklarına yerleştiği ve yerleştirildiği bir gerçektir. Misafir olarak tarihi Azerbaycan topraklarına gelen Ermeniler gerçek niyetlerini uzun süre saklayamamış, tarihin muhtelif evrelerinde çeşitli toprak iddialarıyla gündemi meşgul etmeye çalışmışlardır. Lakin açıktır ki, objektif tarihi hafıza sahte ve kurmaca iddiaları her zaman reddetmiştir. Bu konuda en ilginç örnek, 1978 yılında Karabağ bölgesinin Terter ili, Şıkark köyünde Ermenilerin bu topraklara gelişinin 150 yıllığını simgeleyen anıt dikmeleri olmuştur. Ne var ki, 1988 yılında Dağlık Karabağ çatışması ortaya çıkınca, Ermenicilik zihniyetinin temsilcileri bu anıtı ortadan kaldırmayı uygun görmüşlerdir. Yaşanılan tüm acılara, olumsuzluklara rağmen tarih boyu vatanının her karış toprağını gözbebeği gibi koruyan Azerbaycanlılar günümüze kadar sürdürdüğü haklı mücadelesinden en ufak ödün vermemiş, yılmamıştır. Azerbaycan’ın haklı sesi uluslararası platformlarda gün geçtikçe daha fazla destek bulmaktadır. Gerek Azerbaycan’a, gerek kardeş Türkiye halkına yöneltilen Ermeni yalan ve iftiraları teker teker itibarını kaybederek tarihin belleğinden silinmektedir. Nitekim kısa bir süre önce Pakistan, Meksika ve Kolombiya senatolarının Hocalı soykırımı ve Azerbaycan’ın işgal altındaki toprakları ile ilgili kararları veya 18 Nisan 2012 tarihinde Avrupa Parlamentosu’nun Azerbaycan’ın haklı mücadelesini doğrulayan kararı Azerbaycan devleti ve dostları tarafından büyük takdir toplamıştır. Sonuç itibariyle geride kalan her gün Azerbaycan halkını topraklarına kavuşma gayesine biraz daha yakınlaştırıyor. Kuşkusuz bu süreçte kardeş Türkiye devleti ve halkının karşılıksız ve sürekli desteğini hisseden Azerbaycan halkı bu durumdan büyük memnuniyet duymaktadır. Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosluğu olarak Azerbaycan ve Anadolu topraklarının bağımsızlığı ve kutsiyeti uğruna canlarından geçen aziz şehitlerimizin yüce ruhlarını bir kez daha saygıyla anıyoruz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: