Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "15 trilyon dolarlık dünya ihracatında tarım ürünlerinin ihracatı 1,2 trilyon dolardır. Dünyada 1,2 trilyon dolar olan sektörde bizim 14,5 milyar dolarlık ihracatımız, Türkiye'nin gerçek performansına yakışmayan rakamlardır" dedi.
Çağlayan, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) tarafından Hilton Otel'de düzenlenen "SETBİR Sektör Buluşması"nda, tarım sektörünün önünün açık, gidecek çok yolunun olduğunu söyledi.
Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin bulunduğunu anımsatan Çağlayan, bu hedefin tesadüfen yoldan geçerken ya da tombaladan çıkmış bir hedef olmadığını anlattı.
Bakan Çağlayan, Türkiye'nin, 2002 ihracatının üzerine 100 milyar dolar koyarak geçen yıl ihracatını 135 milyar dolara çıkardığını vurgulayarak "Türkiye, 10 yıl önce Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH) 230 milyar dolarla dünyanın 26. büyük ekonomisiydi. Nisan ayında rakamlar açıklanacak, benim tahminim 780 milyar doların üzerinde rakamdır. Dünyanın 16. büyük ekonomisi olmuşuz, satın alma gücü paritesine göre" diye konuştu.
Kişi başına gelirin 11 bin dolara ulaştığını dile getiren Çağlayan, 2023'de Türkiye'nin 2 trilyon dolardan fazla milli geliri olan, 500 milyar dolar ihracat yapan, kişi başı geliri 25 bin doları geçen ülke olacağını söyledi. Çağlayan, "Yapar mıyız? Bal gibi yaparız. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır" dedi.
Çağlayan, tarım sektörünün 2023'teki payının 40 milyar dolar olarak hedeflendiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Bana göre, tarım sektörüne 2023'te 50 milyar dolar ihracat yakışır. Ben sektörün bu rakamı gerçekleştireceğinden hiçbir endişe duymuyorum. 2023 bizim için son derece önemli, manevi tarihtir. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümüdür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bu ülke için canını seve seve veren tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Onların evlatları, torunları olarak Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıl dönümünde Türkiye, muasır medeniyetler seviyesine... Atatürk'ün kastettiği dönem inşallah o dönem olacaktır. Türkiye borç almak zorunda kalıp, emir alan ülke olmaktan çıkmıştır. Kendi gündemini kendi belirleyen ülke olmuştur. Tüm dünyanın parmakla gösterdiği ülke olmuştur. Avrupa'da bu kadar sıkıntı yaşanırken, yıldızı parlayan en büyük ekonomilerden biri olmuştur. Türkiye ekonomisine 'hasta' diyenlerin hepsi şu anda yatağa düşmüş, Allah onlara şifa versin. İstiyoruz ki, bir an önce eski sağlıklarına kavuşsunlar. Türkiye, siyasi ve ekonomik istikrarla tüketicisinin, sanayicisinin ihracatçısının yanında olan ekonomik modelle bunu yakalamıştır."
Tarım sektörünün dünya ticarindeki yerinin de büyük olduğunu belirten Çağlayan, "15 trilyon dolarlık dünya ihracatında tarım ürünlerinin ihracatı 1,2 trilyon dolardır. Dünyada 1,2 trilyon dolar olan sektörde bizim 14,5 milyar dolarlık ihracatımız, Türkiye'nin gerçek performansına yakışmayan rakamlardır. Bu rakamları, artıracak düzene girdik" ifadelerini kullandı.
Bakan Çağlayan, geçen yıl et ve ürünlerindeki ihracat artışının bir önceki yıla göre yüzde 69 olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Süt ve ürünleri ihracat artışımız yüzde 43'tür. Bu rakamlar tekrar ifade etmek istiyorum ki, sektörün ne kadar önemli olduğunu net şekilde gösteriyor. Türkiye, Avrupa ülkelerini her alanda geçecek duruma gelmiştir. Lojistiğimiz, etrafımızda bulunan 4 saatlik uçuş mesafesindeki 56 ülke, bu ülkelerde 1,5 milyar insanın yaşaması, 23 trilyon dolarlık milli gelirin olması, Türkiye'yi tedarikçi konuma getirme noktasında en önemli fırsattır. Türkiye'nin avantajı, yaş ortalaması 29 olan genç ve dinamik nüfusa sahip olmasıdır. Avrupa'nın yaş ortalaması 45'e gelmiştir. Türkiye'ye geçen yıl toplam 15,7 milyar dolar doğrudan sermaye geldi. Bunun yüzde 75-80'i Avrupa'dan gelen sermayedir. Niye geliyor? Avrupa'da AB komisyonunun yaptığı raporlara göre, önümüzdeki 10 yılda 1 milyon 600 bin şirket kapanacaktır. Türkiye'de firmalarımız, Avrupa firmalarıyla ortak olmaya, firmaları satın almaya başlamıştır."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz