"TARSİM dolu zarar tespitini revize etmeli"

Adana Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği (ASÜB) Başkanı Gürsel Tanrıver, Tarım Sigortaları Havuzu(TARSİM)’nun oluşması ile...

Adana Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği (ASÜB) Başkanı Gürsel Tanrıver, Tarım Sigortaları Havuzu(TARSİM)’nun oluşması ile birlikte tarım ürünlerinin sigorta kapsamında güvence altına alındığını belirterek, zarar tespit çalışmalarında Tarım il Müdürlüğü ve TARSİM eksperlerinin verdiği raporların farklılık gösterdiğini söyledi. Bunu anlamakta zorluk çektiklerini kaydeden Tanrıver, bu uygulamada alışılagelmiş sistemler kullanıldığını hatırlatarak, her türlü zararı, uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiği ve tür bazlı zarar skalalarının oluşturulmasını istedi.
Ürünlerini güvence altına almak için TARSİM'e başvuran çiftçilerin Tarım İl Müdürlükleri uzmanları tarafından yüzde 70-80 zarar tespiti yapılan bahçelerinde TARSİM eksperlerinin yüzde 30-40 zarar değerlendirmesi yapmalarını şaşkınlıkla karşıladıklarını vurgulayan Tanırıver, TARSİM' in dolu zararı yaşayan bütün türleri aynı skala içerisinde değerlendirmeye devam etmesi halinde sert ve yumuşak çekirdekli meyve üreticilerinin sigorta yaptırmaktan vazgeçeceğini söyledi. Tanrıver, üreticilerin doluya karşı maliyetlerinin yükselmesini ve bazı dezavantajlarını da göze alarak, bahçelerinin üstünü örtme yoluna giderek ürünlerini kendi çabaları ile korumaya alacaklarını belirtti.

Reklam
Reklam

"YÜZDE 70-80 OLAN ZARARLAR SİGORTA TARAFINDAN YÜZDE 30 CİVARINDA ÖDENİYOR"
TARSİM tarafından uygulanan skala sisteminin sert ve yumuşak çekirdekliler bazında revize edilerek bir an önce uygulamaya konmasını isteyen Gürsel Tanrıver, şöyle konuştu: "Üreticilerimiz herhangi bir dolu hasarında ürünlerini güvence altına almak için TARSİM'den sigorta yaptırmıştır. Fakat, dolu hasarının ardından gelen TARSİM ekspertizlerinin uyguladığı skala sisteminin yanlışlığından dolayı, yüzde 70-80 olan zararlarının sigorta tarafından yüzde 30’lar seviyesinde ödenmesi sert çekirdekli meyve üreticilerini sıkıntıya sokmuştur. Şeftali, nektarin, erik, kayısı gibi sert çekirdekli ve elma gibi yumuşak çekirdekli ürünlerde, TARSİM eksperleri 1-3 adet lekeli, 3-5 adet lekeli gibi gruplandırma sistemi uygulamışlardır. Hâlbuki, bu tür ürünlerde bulunan tek dolu darbesi, ince kabuk zarından dolayı meyvenin imhasını gerektirmektedir. Çünkü, zarar gören bu tür ağaçlardaki meyveler koparılıp yok edilmezse, ağaç kendisini toparlayamayıp bir sonraki yılın meyve gözünüzü oluşturamaz."

Reklam
Reklam

"HASAR ÜZERİNDEN BEDELLER ALINMALI"
TARSİM’in sert çekirdekli meyvelerdeki uygulamalarının ve değerlendirme skala sisteminin acilen düzeltilmesini isteyen Tanrıver, "Üreticinin mağdur olmadan gerçek zarar üzerinden hasar bedellerini alması sağlanmalıdır. Dolu zararı görmüş ağaç bugün sadece meyve kaybetmiş gibi görünse de bir sonraki yıl da meyve verimini kaybetmiştir. Ağacın eski verimi ile meyve verebilmesi için, hızlı bir şekilde tedavi edilmesi, bakımının yapılarak önlem alınması­ gerekmektedir. TARSİM’in zarar tespitinde sert çekirdeklilerde düşük skalalara değil, yüksek skala ile destek vermesinde işte bu sebeplerden dolayı fayda vardır.” diye konuştu.
ASÜB Başkanı Tanrıver, "TARSİM tarafından dolu zarar tespitinde kullanılan skala sisteminin sert ve yumuşak çekirdekliler bazında acilen revize edilerek uygulamaya konması gerekmektedir. Bununla ilgili olarak TARSİM ve Tarım Bakanlığı ile görüşmelerimize devam edeceğiz." diye sözlerini tamamladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz