"Tekstilin geleceğini sıvı ve hava filtrasyonu belirleyecek"

ABD’nin Nort Corolina State Universitiy’den Prof. Dr. Behram Pourdeyhimi, "Sıvı filtrasyonu 2020’de 100 milyar dolarlık...

ABD’nin Nort Corolina State Universitiy’den Prof. Dr. Behram Pourdeyhimi, "Sıvı filtrasyonu 2020’de 100 milyar dolarlık bir iş potansiyeline sahip." dedi.

UİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe IV Uluslararası AR-GE Proje Pazarı Programı düzenlendi. Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Orhangazi Salonu'nda gerçekleştirilen programda tekstlini günü ve yarını ele alındı. "Türkiye’de Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe İnovasyona Dayalı A-GE" konulu panelde tekstilin geleceği masaya yatırıldı.

Reklam
Reklam

Moderatörlüğünü BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ulcay’ın yaptığı panele konuşmacı olarak Almanya’nın AACHEN Institut für Textiltechnik (ITA) Enstitüsünden Prof. Dr. Thomas Gries, İsviçre EMPA Enstitsünden Dr. Rene Rossi ve ABD’nin Nort Corolina State Universitiy’den Prof. Dr. Behram Pourdeyhimi katıldı. İsviçre EMPA Enstitsünden Dr. Rene Rossi yaptığı sunumunda, Tekstilde yeni ürünlerin vücudun ürettiği nemi nembramdan geçmesini sağlaması gereaktiğini belirterek, "İsviçre ordusuna giysi tasarlarken 4 katmanlı bir ürün geliştirmekteyiz. Böylelikle sıvı taşınımını optimize etmeye çalışıyoruz. Vücut terlediğinde katmanlar bunu vücuttan ayrı tutacak." dedi.

Ayrıca vücut haritalanması sistemimini gerçekleştirdiklerini alatan Dr. Rene Rossi, "Vücudun ayrı terleme sistemine göre ayarlanmış bir sistemi var. Giyilen ürün vücutun sistemine göre farklılık göstermeli. Eğer kıyafetlerin tasarımına bakacak olursak hem koruyucu, hemde rahat olmasına özen göstermeliyiz." şeklinde konuştu.

"ÖNEMLİ OLAN YENİLİK DEĞİL, KATMA DEĞER OLUŞTURMAKTIR"

Reklam
Reklam

ABD’den Prof. Dr. Behram Pourdeyhimi, Artık endüstri sektörünün değiştiğini anlatarak, "Tekstil sektörünün ABD’deki dönüşümü adına 1980’dekinden daha fazla tekstil ürünü var. Bunlar genelde teknik tekstilde kulanılıyor. Çok önemli bir dönüşüm geçekleşti. Bu dönüşümü burada da görmeye başladım. İnovasyon primadi ters bir primati. Son kırk yılda temel inovasyonda çok az inovasyonla daha çok süreç hakkına gerçekleşti. Buluş inovasyon yenilik değildir. Bu buluşlardan nasıl yararlandığınız önemlidir. Bundan para sağlayabilmek yeniliktir." dedi.

"SIVI FİLTRASYONU 2020’DE 100 MİLYAR DOLARLIK BİR İŞ POTANSİYELİNE SAHİP"

İlk olarak filtrasyona odaklandıklarını anlatan ABD’den Prof. Dr. Behram Pourdeyhimi, şunları söyledi: "Sıvı filtrasyonu 2020’de 100 milyar dolarlık bir iş otansiyeline sahip. Sıvı filtrasyonun yanında hava filtrasyonu yapıyoruz. Hava filtrasyonu milyar metrekarelik bir hacme sahip 2010 yılında. Bu çok büyük bir sektör. Fiber gılas örülmemiş tektisde önelli. Filtre çok yoğunsa farklı zorlular ortaya çıkabilir. Daha önemlisi yüksek toz tutma kapasitesine sahip olması lazım. Şimdi bu fazla sağlıklı değil. Kısa süre tozları tutuyor ve hava geçirgenliği kayboluyor."

Reklam
Reklam

"TESKTİL HER ALANDA KULLANILACAK"

Prof. Dr. Thomas Gries ise, İnovatif ürünlerle ilgili sunumunda, tekstilin pazarının daha çok Güneydoğu Asya’da büyüdüyünü belirterek, "Amerika ve Almanya gibi ükelerde küçülmeyi hissettik. Türkiye’de bundan etkilendi. Gelecekte bizi kara bulutlar bekliyor. Önce testilin geleceği açısından bakış açısını değiştirmemiz gerekiyor. Tekstil sadece bir giyim alanında değil her türlü alanlarda yeni ürünler geliştirmek gerekiyor. Fiber ürünlerimiz geleceğin bir parçası olacak. Biçime bakıp çıkarmamız gerekenlerler var. Köprü yapımında tekstil var. Bu da tekstili her alanda kullanılabilirliğini gösteriyor. Yani bizler tekstille üretilmiş disiplinler arası bir çalışma ile yaptık. Bunu da yapacak kişilerle işbirliği yaptık. Üçüncü dersimizde yapmak ve adın atmak. Yeni teknoloöinize inanmanız lazım. Ayrıca makanalarınız farklı görünmeli. Ayrıca pazara gidiğinizde hali hazırda hep bir çözüm bulmuş birileri vardır, sizin ondan daha iyisini bulmanız lazım. Bu da mevcut çözüklerle sizin rekabet etmenizi sağlar. Ayrıca ton başına kilo başına değil, artık piyasanın dinamikleri ürününüzün boyutu ile ilgili değil. Bu sektörde önemli olan katma değer oluşturmak."

Reklam
Reklam

Kanada Savunma Bakanlığı'ndan Kevser Taymaz ise Kanada askeri giysileri üzerine çalışmalar yaptıklarını anlatırken, "Kanada hükümetinin askeri giysilerini nasıl karşılayacağı üzerine çalışmaktayız. Metalik olmayan ürünler ve tekstil üzerine ürünler konusunda yoğunlaştık." dedi. Tekstilin bundan sonra her alanda kullanılcağını anlatan Kevser Taymaz, bunun otomotiv başta olmak üzere her alanda kullanılacağını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz