"Toplum Olarak Devlet Kurumuna Nasıl Gireriz, Bunun Hesabını Yapıyoruz"

Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Türkiye’de toplum olarak 'üniversiteyi bitirdikten sonra nasıl devlet kurumuna girer ve...

Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Türkiye’de toplum olarak 'üniversiteyi bitirdikten sonra nasıl devlet kurumuna girer ve çalışırız' hesabının yapıldığını belirtti. Yılmaz, buna karşılık devletin kendi projelerini geliştiren ve yatırım yapmak isteyen herkese ciddi destekler ve katkılar verdiğini ifade etti.

Kayseri Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi işbirliği ile hazırlanan ‘Ar-Ge Hibe Destekleri Tanıtım Toplantısı’ yapıldı. Üniversitenin Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, Bilim ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci ilgi gösterdi. Toplantıya konuşmacı olarak da TÜBİTAK Bilimsel Programlar Uzmanı Gökhan Kinalır, KOSGEB Kayseri Merkez Müdürü Erdal Çınar, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lale Özbakır ve iş adamı Hasan Basri Özdamar katıldı.

Reklam
Reklam

Vali Şerif Yılmaz, toplantının yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, konuşmasında gençlere çağrıda bulundu. “Özellikle genç arkadaşlarımızın istikbal ile ilgili çalışmalarında neler yapacaklarının anlatılması için bu toplantılar önemlidir” diyen Yılmaz, şöyle konuştu: “Türkiye’de ben iş yapmak istiyorum diyenlerden kaynak bulamadığını söyleyen insan olamaz. Ciddi anlamda katkı ve destek sağlanan teşvikler var. Bugünkü imkanları bulup da kendi işini yapacağını söyleyen insan için mazeret kalmadı. Bizde bir eksik var. Toplumun geneli itibarıyla üniversiteyi okuduğumuzda, bitince hepimiz bir devlet kurumuna nasıl girer ve çalışırız hesabını yapıyoruz. Ama özellikle girişimci ruhunu veremediğimiz gençlerimiz zaman zaman çıkıp devlet tarafından kadro verilmesini istiyor. Burada açıklanacak olan çalışmalar, projeler ve yatırımlarla ilgili bilgiler aktarılıyor ki insanlarımız küçük esnaflıktan büyük işletmelere kadar uzanma başarısını gösterdiler. Kayseri buna en güzel örnek. Kayseri insanı buna en güzel örnektir. Dünya markası olan üretimler yapıyorlar. Onları yapma ve becerme kabiliyeti hepimizde var. Bunu hayata geçirmek çok önemlidir. Üniversite, sanayi ve devletin diğer kurumları olarak üzerinde konuşmamız gereken meselelerdir. Dünyada ekonomi büyüklüğü bakımından ilk 10 ülke arasına girmek içinde daha çok çalışmalıyız. Bu konuda devletinde gerekli olan destekleri verdiğine inanıyorum.”

Reklam
Reklam

Toplantıda konuşma yapan Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, yıllardır dile getirilen üniversite sanayi işbirliği olduğunu belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bunu her yerde nasıl hayata geçirileceği konuşuluyor. Erciyes Üniversitemiz ile birlikte Teknopark AŞ’yi hayata geçirdik. Sanayi ve üniversite işbirliğini kağıt üzerinde icraata döktük. Ankara’daki çeşitli toplantılarda sanayi üniversite işbirliği görüşmeleri oluyor. Bir taraftan sermaye bir taraftan fikir birliği. Tabi bunlar içinde en fazla insana yapılan yatırım önemlidir. Bu kanaat öndedir. Teknoparkımız faaliyetini bu anlamda sürdürüyor.”

Hasyüncü, Kayseri’nin sadece ticaret değil artık sanayi şehri olarak da dünyada bilinen kent olduğunu ifade ederek, “Her hafta yurt dışından misafirler oluyor. Sanayileşmeye bağlı bu ziyaretlerle görüşmeler ve ticari anlaşmalar oluyor.” dedi. Üniversite-sanayi işbirliği ile ne yapılabileceği değerlendirmesinde bulunduklarını aktaran Hasyüncü, sözlerine şöyle devam etti: “Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) ile birlikte yaptığımız proje oldu. Bu proje Endüstriyel Tasarım Merkezi çalışmasıydı ve inşaatı bitti. Donanımını tamamladık. Üniversitelerimize 'İşte size tesis, fikirlerinizi geliştirin. Tasarımınızı yapın. Bunu da sanayici ile hayata geçirin' dedik. Sadece bu toplantılarda değil daha çok bir araya gelerek birbirimizi anlamamız gerekir. Çünkü geçtiğimiz ay, ekonomi bakanımız yaptırdığı araştırma sonucunu açıkladı. Türkiye’nin yaptığı ihracatın ortalama kilosu 1.4 dolar, Japonya’nın 3 dolar ve Almanya’nın 4.8 dolar olduğunu duyurdu. Demek ki biz bir şeyler yapıyor, üretiyor ve satıyoruz. Ama daha düşük bu rakam. O zaman katma değeri yüksek olan teknolojik üretime ihtiyaç var. Onun için üniversitelerimizle ve birlikte olmaya ihtiyacımız var.”

Reklam
Reklam

Rektör Prof. Dr. Keleştemur, ileri teknolojik üretimin şart olduğunu dile getirerek, “Bunun için çok çalışmak gerekir. İleri teknolojiyi üretmek gerek. Aksi takdirde geri kalmaya mahkum bir toplum oluruz. Bize ümit bağlayan ülkeler ve coğrafyanın bütün mensuplarını hayal kırıklığına uğratırız.” diye konuştu. Genç Bilim Adamı projenin faydalarını gördüklerini anlatan Keleştemur, konuşmasını şöyle tamamladı: “TÜBİTAK ve YÖK kapsamında yurt dışına gidemeyen yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrencilerimizin dünyanın önemli merkezlerinde yetişmelerine imkan sağlayan kampanyaya en başından beri destek veren Ahmet Hasyüncü’dür. Kendisi her yıl 2 öğrencimizin bu anlamda masraflarını karşılıyor. Mühendislik fakültesinden çok öğrencimiz gitti. Kim gitmek istiyorsa bu konuda katkı var. Şu ana kadar 15 öğrencimiz yurt dışında. Ayrıca, Ahmet Hasyüncü’nün desteği ile organize sanayi bölgesinin bütçesiyle Endüstriyel Tasarım Merkezi açıldı. Erciyes ve Melikşah üniversiteleri bu merkezi birlikte yürütecek. Bu bizim için somut bir çalışma olmuştur ve önemlidir.”

Reklam
Reklam

Daha sonra konuşmacılar özellikle Ar-Ge için verilen desteklerle ilgili bilgiler aktardı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz