"Toplumumuzda yeteri kadar ilkyardım bilinci yok"

Erzurum'da Alınteri Derneği tarafından 'İlkyardım' konulu seminer düzenlendi. Şifa Hastanesi doktorlarından Mehmet Aydemir, toplumda ilkyardım...

Erzurum'da Alınteri Derneği tarafından 'İlkyardım' konulu seminer düzenlendi. Şifa Hastanesi doktorlarından Mehmet Aydemir, toplumda ilkyardım bilincinin yeteri kadar gelişmediğini söyledi.

Mehmet Aydemir, ilkyardımın insan hayatının kurtarılmasında büyük önem taşıdığını söyledi. Her vatandaşın ilkyardım konusunda eğitimli olması gerektiğini vurgulayan Aydemir, "Bilinçli müdahaleler hastayı hayata döndürebilir. Bilinçsizce yapılan müdahaleler ise ölüme sebebiyet verebilir." diye konuştu.

Eğitimin yaşı ve sınırının olmadığının altını çizen Aydemir, insanlara hayatın her alanında her zaman gerekli olacak bu eğitimlerin verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. İlkyardımda temel kurallar, yapılması gerekenler, ilk müdahale, kurtarma ve taşımayla ilgili bilgiler veren Aydemir, "İlkyardım ile amacımız, şahsın hayati tehlikesi varsa onu ortadan kaldırmak, yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirmek ve hastanın daha da kötüleşmesini önlemektir. Zamanında basit ve etkili bir ilkyardımla hastanın ya da yaralının hayatı kurtulabilir. Ama ilkyardım uygulamasına başlamadan önce zaman kaybetmeden 112 acil aranarak yardım çağrılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

İş ve trafik kazalarında ilkyardım uygulamasından önce olay yerinin güvenliğinin sağlanması gerektiğinin altını çizen Aydemir, "Kaza anında soğukkanlı olun ve kazazedeyi yatıştırmak için elinizden geleni yapın. Hemen 112’yi arayıp yardım isteyin. Sırt ya da bel omurları örselenmiş bir yaralı varsa uzman sağlık personeli gelinceye kadar kesinlikle hareket ettirmeyin. Hareket etmesinde sakınca yoksa, yaralıyı rahat edeceği biçimde yatırın ve sıcak tutun. Bu gibi durumlarda ilk yapılacak şey, yaralının solunumunun ve kan dolaşımının kesintiye uğramasını engellemektir." diye konuştu.

Alınteri Derneği Başkanı Aydın Yıldız da toplumun bilinçlenmesi adına her ay böyle programlar düzenlediklerini belirterek, eğitimlerin bundan sonra da farklı konularda devam edeceğini vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: