"Türkiye, 62 milyar dolar tarım hasılası ile 7. sıraya yükseldi"

Siirt Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ergün Demirhan, dünya kaynaklarının 12 milyar insanı besleyecek kapasitede...

Siirt Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ergün Demirhan, dünya kaynaklarının 12 milyar insanı besleyecek kapasitede olmasına rağmen, adaletsizlik yüzünden her gece 1 milyon insanın aç yattığını söyledi. Demirhan, Türkiye'nin 62 milyar dolar tarım hasılası ile dünyada 190 ülke arasında 7. sıraya yükseldiğini ifade etti.

Türkiye'de tarımsal öğretimin başlamasının 166. yıldönümü kutlandı.

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilciliği tarafından Öğretmenevi'nde düzenlenen törende tarımın sorunları ele alındı.

Reklam
Reklam

Demirhan, Türk tarım öğretiminin 166. yılında yaşanan sorunlara, eksiklik ve aksaklıklara rağmen Türkiye'nin 62 milyar dolar tarımsal hasılası ile dünyada 190 ülke arasında 7. sıraya yükseldiğini kaydetti. Bu artışta, uygulanan politikalar ile beraber bu meslek gruplarının payının büyük olduğunu ifade eden Demirhan, "Bundan 20 sene önceye kadar Türkiye’de çalışan insanların yaklaşık yüzde 50’si tarım sektöründe çalışıyor iken, bugün Türkiye’de çalışanların yüzde 25’ine tekabül eden yaklaşık 5,7 milyon kişi tarım sektöründe çalışmaktadır. Tarım sektörünün, Gayrı Safi Milli Hasıla (GSMH)’ya katkısı yüzde 10 civarında iken istihdama katkısı yüzde 35 düzeyindedir. Türkiye’nin millî geliri 2010 yılında 735 milyar dolara ulaşmış olup, bunun yüzde 8,4’ünü yani 62 milyar dolarını tarım oluşturmuştur. 2002 yılında kişi başına tarımda gelir bin dolar civarında iken, 2010 yılı itibarıyla 3 bin 566 dolara çıkmıştır. Ancak bölgemizde bu oran bin 500 dolar civarındadır." şeklinde konuştu.

Ergün Demirhan, Türkiye tarım sektörünün 2011 yılının ilk 6 ayında yüzde 7 oranında büyüdüğünü belirtti. Tarımsal ticarete bakıldığında yine aynı gelişmelerin görüldüğünü ifade eden Demirhan, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Türkiye’de 2002 yılında toplam tarım ürünü ihracatımız 4 milyar dolar iken, 2010 yılında tarımsal ihracatın 13 milyar dolara ulaştığını görüyoruz. Dünyada bugün olduğu gibi gelecekte de açlık en büyük sorun olacak. Bu, dünyadaki kaynakların yetersizliğinden değil, paylaşımın adaletsizliğinden kaynaklanıyor. Bugün dünya kaynakları 12 milyar insanı besleyebilecekken, bu adaletsizlik yüzünden 7 milyar insanın 1 milyarı aç olarak yataklarına giriyor. Bu durum, her yedi saniyede bir çocuğun, her 5 saniyede bir insanın ölümüne ve de Afrika Boynuzu olarak adlandırılan bölgede 12 milyon insanın açlık tehdidine maruz kalmalarına neden oluyor. 'Açlıktan ölen her çocuk, tasarlanmış bir cinayettir' diyen İsviçreli bilim insanı Jean Ziegler ne kadar haklı. Dünyadaki 225 kişinin varlığı, alt gelir düzeyindeki 2.5 milyar insanın varlıklarını geçiyor. Bu şartlar altında adalet beklemek pek tabii ki mümkün görünmüyor."

AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demikıran ise yaptığı konuşmada, hükümetin tarım sektörüne verdiği önemi anlatarak, verilen desteklerle ilgili rakamlar verdi. Demirkıran, "İnsanımızın doğduğu yerde karnının doymasını istiyoruz. Tarıma çok büyük destekler veriyoruz. Geçen yıl 5 milyon TL tutarında tarımsal araç desteği verdik. Bu destekleri anlatmak ve bu desteklerden daha çok çiftçimizin yararlanmasını sağlamak tarım teşkilatına ve bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına düşüyor. Sizden talebimiz daha çok çalışmanız, daha çok üretim yapılmasını sağlamanızdır." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Vali Musa Çolak da yaptığı konuşmada, en stratjik yatırım alanının tarımsal ve gıdaya dayalı alanlar olduğunu ifade etti. Vali Çolak, şunları kaydetti: "Geleceğin en stratejik yatırım alanı, üretim alanı tarımsal ve gıdaya dayalı alanlar olduğu görülüyor. Bugün dünyanın en gelişmiş ülkeleri, tarım sahasına en çok desteği veren ülkelerdir. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, ne kadar da zengin olursa olsun karın doyurmuyor. Yaşamak için beslenmeye ihtiyaç var. Bu beslenme ürünlerini elinde tutan, kaliteli ve hesaplı üreten ülkeler, geleceğin söz sahibi olacak ülkeler arasında yer alacaktır. Bu anlamda, tarımsal ürünlerimizi daha kaliteli ve daha az masrafla, daha çok nasıl elde edebiliriz, bunun çabasında olmamız gerekiyor. Bu anlamda, meslek örgütlerine de büyük görevler düşmektedir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz