"Türkiye faiz artırmalı"

Bloomberg HT'ye konuşan kriz kahini Roubini, Türkiye ekonomisindeki ısınmaya dikkat çekerek, "faizler artırılmalı" dedi.

Kriz kahini profesör Nouriel Roubini, ilk çeyrekte yüzde 11 büyüyen Türkiye ekonomisini yorumladı. Bloomberg HT Ekonomi Müdürü Özlem Dalga'ya konuşan Roubini, Türkiye'deki yüksek zorunlu karşılık-düşük faiz politikasının çalışmadığını söyledi.

Roubini, Türkiye'nin gösterge faizi yükseltirken sıcak para akışını da kontrol altına alan bir politika bileşimine gitmesini önerdi.

Türkiye'nin politika faizini yükseltmesi gerektiğini belirten Roubini, faizin yükselmesi halinde sıcak paranın Türkiye'ye gidebileceğini bunun da kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Roubini bu durumda daha agresif bir şekilde döviz piyasasına müdahale edilebileceğini ve para biriminin değerlenmesinin önüne geçebileceğini belirtti.

Reklam
Reklam

Kriz kahini, Türkiye'nin ısınmayı kontrol etmesi ve cari açığı azaltması gerektiğini de dikkat çekti. Roubini'ye göre dünyada ikinci bir resesyon ihtimali ise düşük. Ancak Prof. Roubini, dünya ekonomisinde büyümenin ikinci yarıda daha güçlü olacağına katılmadığını vurguladı ve "gelişmiş ülkelerde büyüme zayıf olacak" dedi.

Roubini "teknik olarak resesyona gitmesek de bir çok ülke resesyonda gibi hissedecek" ifadelerini de kullandı.