"Türkiye'de iş kazası nedeniyle ölüm riski Avrupa'nın 5 katı"

Erzurum’da çalışan bayanlara yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği ve İş Stresi konulu eğitim verildi. HAK-İŞ...

Erzurum’da çalışan bayanlara yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği ve İş Stresi konulu eğitim verildi.
HAK-İŞ Sendikası’na bağlı Öz Orman İş ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın işbirliğinde çeşitli kurumlardaki bayan çalışanlar İş Sağlığı ve Güvenliği ve İş Stresi konulu eğitimden geçirildi. Programın açılışında konuşan Öz Orman İş Sendikası Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Çınar, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün rakamlarına göre dünyada her yıl yaklaşık 2 milyon 200 bin kişinin iş kazaları ve meslik hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğini ifade etti. Türkiye’de bu konuda durumun iç açıcı olmadığını dile getiren Çınar, “Avrupa ülkelerinde sigortalı bir çalışanın iş kazası sebebiyle ölüm riski binde 1 iken, Türkiye’de bu risk binde 5’tir. Yani Türkiye’de iş kazası nedeniyle ölüm riski Avrupa’nın 5 katıdır. İş kazaları, meslek hastalıkları ve iş güvenliği sorunları, ülkemizin gelişmesi önünde önemli engellerdir.” dedi. İşyerinde karşılaşılan önemli sorunlardan birinin de işyerinde duygusal taciz, zorbalık ve yıldırma olarak tanımlanan mobbing meselesi olduğunu vurgulayan Çınar, bunun için yasal düzenlemeler yapıldığını, düzenlemelerin etkin olabilmesi için sendikalardan duyarlı olunmasını istedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Uzmanı İsmail Akgün ise, sosyal sorumluluk projesi çerçesinde HAK-İş Konfederasyonu’nun talebi doğrultusunda belirlenen 13 ilde eğitim faaliyeti yapıldığını söyledi. Akgün, 2009 yılında sigortalı 10 milyon 30 bin işçiden 80 bininin iş kazası geçirdiği, bunların bin 100’ünün ise öldüğünü vurgulayarak, “İş kazalarının ülkemize yılda yaklaşık maliyeti 35 milyar liradır. Ülkemizde genel olarak işletmelerin yüzde 2’si İş Sağlığı ve Güvenliği için harcamada bulunmaktadır. Bu sorun çok ciddi ve hızlı bir şekilde çözülmelidir.” şeklinde konuştu.
Orman Bölge Müdürü Cafer Orhan ise bu tür eğitimleri desteklediklerini söyleyerek, devamının geleceğini ifade etti.
Programda HAK-İş Uzmanı Şahin Serim, Sendikal Perspektiften İş Sağlığı ve Güvenliği, ÇASGEM Uzmanı Çağatay Doğan, Temel İş Sağlığı ve Güvenliği/İş Stresi, Öz Gıda İş Sendikası Uzmanı Tuğba Balcı ise İşyerinde Mobbing-Psikolojik Şiddet konusunda bilgiler verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz