Sağlık Bakanlığı’nın 1 Ocak 2012’de yürürlüğe gireceği İlaç Takip Sistemi projesi Acıbadem Adana Hastanesinde düzenlenen panelde ele alındı.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılar Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Bülent Özdamar, İlaç Takip Sisteminin, dünyada ilk kez Türkiye’de uygulanacağı için tüm gözlerin ülkemize çevrildiğine dikkat çekti. Sahte ilaç söylemlerine de değinen Özdamar, “Türkiye’de sahte ilaç yok, sahte ambalaj var” dedi.
Acıbadem Adana Hastanesi Sağlıkta Kalite Günleri’nin ilki gerçekleştirildi. Acıbadem Kalite Departmanı tarafından organize edilen “1. Sağlıkta Kalite Günleri”nde 1 Ocak 2012’de yürürlüğe girecek olan İlaç Takip Sistemi masaya yatırıldı. “Hastanelerde İlaç Yönetimi Ve Güvenliği Uygulamaları İçin Bir Fırsat: İlaç Takip Sistemi” adındaki panelin açılış konuşmasını Acıbadem Adana Hastanesi Direktör Yardımcısı Başhekim Prof. Dr. Mustafa Kibar yaptı. Ardından söz alan, 4. Bölge Adana Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan mevcut ilaç uygulamaları hakkında bilgi verdi.
ÖZKAN: ECZANELERİN İŞ YÜKÜ AZALACAK
1 Ocak 2012’de serbest ilaç takip sistemine geçileceğini hatırlatan Özkan, “Yeni sistemle işlem yükleri kalkacağı için eczaneler rahatlayacak. Aynı zamanda bu sistem ilaçtaki takibe kaliteyi de getirecek. Ancak bazı sıkıntıların yaşanacağını da göz ardı edemeyiz. Özellikle ecza depoları ve acil sevkıyatlarda sıkıntı bekliyoruz. Tek tek ilaç verip kutu bildirimi yapılacağı için hastalar ilacını biraz daha beklemek zorunda kalabilir” dedi.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün zor bir işin altına imza attığının farkında olduklarını da kaydeden Özkan, “İlaç Takip Sistemi sahte ilacın önlenmesine de katkı sağlayacak” diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılar Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Ecz. Bülent Özdamar ise, dünyada ilk kez Türkiye’de uygulanacak olan İlaç Takip Sistemini anlattı. Yaptığı sunumunda ilaç kutusunda yer alan barkod üzerindeki rakamların anlamlarıyla ilgili katılımcılara bilgi veren Özdamar, İTS projesi ile piyasada bulunan tüm ilaçların, kutu bazında bir takip numarası ile kayıt altına alınarak üretimden itibaren tüketilinceye kadar her aşamada takibinin sağlanacağını söyledi.
Özdamar, “Sistem ile her türlü kupür yolsuzluğu önlenmiş ve piyasa sahte ve kaçak ilaçların bulunması imkansız hale gelmiştir. Ayrıca piyasaya sürülmüş olan ilaçlarda, sonradan oluşabilecek ve toplum sağlığını tehdit edecek durumlarda da, hangi ilacın nerede bulunduğu noktasal olarak bilinmekte ve kolayca toplanması sağlanabilmektedir. Gerek güvenli ilaç temininde ve gerekse yolsuzlukların önlenmesinde İTS projesi önemli bir rol üstlenmektedir” diye konuştu.
İTS, KUPÜR SAHTECİLİĞİNİ ENLGELLEYECEK
Özdamar, İlaç Takip Sisteminin amaçları hakkında şu bilgileri verdi; “İTS’nin asıl amacı ise, ilaca (ilacın tekli kutusuna) güvenle erişiminin sağlanması ve bunun garanti altına alınmasıdır. Bununla birlikte sahte ilacın önüne geçilmesi, kupür sahteciliğinin engellenmesi, fiyat dengesizliğinin engellenmesi, yan etki tespiti gibi ürününün piyasadan toplatılmasını gerektiren durumlarda anlık ve kesin aksiyonların alınabilmesi, her kutu ilacın sadece bir defa ödenmesinin sağlanması, ilaçların hareketlerini veri halinde görmek ve bu veriyi anlamlı sonuçlara çevirerek politikaların üretilmesi, ilaç depoları, serbest ve hastane eczanelerinin belli bir standartta çalışmasının sağlanması ve bu çalışmalarının otomasyon ile desteklenmesi…”
Sahte ilaç söylemlerine de değinen Özdamar, “Türkiye’de sahte ilaç yok, sahte ambalaj var” dedi.
Konuşmaların ardından, panele geçildi.
HASTANELERDE İLAÇ TAKİP SİSTEMİ UYGULAMALARI ELE ALINDI
Moderatörlüğünü Acıbadem Adana Hastanesi Direktör Yardımcısı Başhekim Prof. Dr. Mustafa Kibar’ın yaptığı panelde; Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılar Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Ecz. Bülent Özdamar, İl Sağlık Müdürlüğü Eczacılık Şube Müdürü Ecz. Çiçek Güler, Ç.Ü. Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Baş Eczacısı Ecz. Filiz Koç ve Acıbadem Adana Hastanesi Sorumlu Eczacısı Ecz. Pırıl Yıldırım, hastanelerde ilaç takip sistemi uygulamalarıyla ilgili bilgi verdiler.
ACIBADEM, PROJE EKİBİ OLUŞTURDU
Acıbadem Adana Hastanesi “1. Sağlıkta Kalite Günleri” etkinliği panelinin ardından, Klinik Kalite İyileştirme Sorumlusu Beste Aydın tarafından 2011 – 2012 yılı Acıbadem Adana Hastanesi Projeleri kapsamında gönderilen projeler hakkında bilgi verildi. Aydın, proje sahiplerine teşekkür etti. Aydın, çalışanlar tarafından gönderilen proje örneklerinin 8’inin proje olarak kabul edildiğini, diğer çalışmaların ise PUKÖ kapsamında değerlendirileceğini bildirdi. Aydın, Proje Yönetimi Ekibi tarafından Ocak ayı sonundaki sunumlarda belirlenecek 3 projenin Şubat ayındaki 3.yıl kutlamalarında ödüllendirileceğini söyledi.
Panele katılan panelistlere Acıbadem Adana Hastanesi Direktör Yardımcısı Başhekim Prof. Dr. Mustafa Kibar tarafından teşekkür plaketi verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz