‘Rabbim bize Cleveland demiyor’

Göğüs kanserine yakalanan emekli hemşire Hıfsiye Dalyan’ı devlet kaderine terk etti.

Devlet, kanserin yayılmasını önleyen ilacın 9 haftalık dozunu karşılıyor. Hıfsiye Hemşire “Rabbim bize Cleveland demiyor” diye yakınıyor.

Kanserin yayılmasını önleyen ’Trastuzumab’ etken maddeli ilaç 5 Ocak’tan bu yana devlet tarafından yalnızca 9 haftalık dozu karşılanıyor. Nazilli’de oturan, 23 yıl Devlet Hastanesi’nde hemşire olarak görev yapıp emekli olan Hıfsiye Dalyan, göğüs kanseri olmasından çok, tedavisine izin verilmeyişine kahroluyor. Genelgenin iptali için Danıştay’a dava açan hastalar arasına katılan Dalyan, “Rabbim nedense bize ’Cleveland’ demiyor. Kanser olmak suç ki ilaç verilmeyerek cezalandırılıyoruz. Mücadelemi gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar götüreceğim” dedi.
‘İçim kan ağlıyor’
Temmuz 2009’da göğüs kanseri teşhisi konulduğunu ve agresif tümör nedeniyle sağ göğsünün alındığını belirten Hıfsiye Dalyan, şöyle konuştu: “6 kür kemoterapi gördüm. Hayatımın en kötü günlerini yaşadım. Saçlarım, tırnaklarım döküldü. Kemoterapi sonrasında doktorum metastaz (yayılmaması) için bir yıl süreyle ’Trastuzumab’ etken maddeli ilacı kullanmamı istedi. İlacı kullanmaya başladım ama benim de karşıma diğer göğüs kanserliler gibi kullanım süresini kısıtlayan genelge çıktı. Devletin karşıladığı süre sona erdi. 5 Ocak’tan önce raporu yazılanlar bu ilacı bir yıl süreyle alabilecek. 6 Ocak’tan sonra, yani benim gibiler ya ceplerinden ödeyecek ya da parası yoksa tedaviyi yarıda kesip metastaz korkusuyla yaşayacak. İçim kan ağlıyor. Bir sağlıkçı olarak devletin vatandaşlarının sağlığını koruması için destek olacağına, tedavisini engellemesini kabullenemiyorum” diyor.

Reklam
Reklam

Dip not:

ABD’de ameliyat olan eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın eşi Ahsen Unakıtan, ABD’de tedaviye nasıl karar verdiklerini, “Ya Rabbi, bu nerede iyi olur, dedim. İçime Amerika’da Cleveland yazdı” diye anlatmıştı.