Rabia işaretiyle çıktı, mahkemeye sırtını döndü

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş cumhurbaşkanı Mursi, duruşmaya "Rabia işareti" yaparak çıktı, mahkeme heyetine sırtını dönerek tepki gösterdi.

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 130 kişiyle birlikte yargılandığı ve kamuoyunda "hapishaneler baskını" olarak bilinen davanın bugünkü duruşmasına, "Rabia işareti" yaparak çıktı. Mursi duruşmada, mahkeme heyetine sırtını dönerek tepki gösterdi.

Mursi ve 130 kişinin yargılandığı davaya, sanıkların "reddihakim talebinin" kabul edilmemesinin ardından, Kahire'deki Polis Akademisi'nde devam edildi.

Mahkeme salonuna "Rabia işareti" yaparak giren Mursi'ye salonda bulunanlar, "Dik dur, dik dur ey kahraman, senin hapiste olman vatanı özgürleştiriyor" şeklinde tezahüratlarla destek verdi.

Reklam
Reklam

Savunma heyetinden avukat Muhammed ed-Dimati, duruşmada mahkumlarla iletişimlerine izin verilmemesine kızarak, "savunma heyetinin sadece bir dekor olmayacağını ve bütün haklarından yararlanacağını" söyledi.

"Cam kafes tartışması"

Daha önce de tartışma konusu olan "cam kafes" uygulaması avukatlarla mahkeme heyeti arasında yeniden tartışmaya neden oldu. Savunma heyeti cam kafesin sanıklarla iletişimlerine engel olduğunu belirtirken, Mursi ve diğer sanıklar, mahkeme heyetine sırtlarını dönerek tepki gösterdi.

Hakim Şaban eş-Şami, bu nedenle sanıkları uyarınca, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderlerinden İsam el-Aryan Mahkeme heyetine şöyle cevap verdi:

"Siz sinirlisiniz, bizi savunma heyetinden ayırmış, iletişime geçmemizi engelliyorsunuz. Bizi bir cam kafesle mahkemeden koparmış durumdasınız ve bize neden sırtımızı döndüğümüzü soruyorsunuz. Biz kanunlara ve mahkemeye saygılıyız ama sizden bu cam kafesi kaldırmanızı talep ediyoruz."

Hakim Şaban'ın tekrar uyarması üzerine, tepkisini artıran Aryan, "Bizi çıkarın buradan, bizim bu mahkemede bir rolümüz yok" diye seslendi.

Reklam
Reklam

"Kafeste öğle namazı"

Tartışmanın "son bulması için" iddianamenin okunmasına başlanırken savunma heyeti mahkumlarla görüşme talebini yineleyince Hakim Şaban, savunma heyetinin sanıklarla görüşebilmesi için duruşmaya 15 dakika ara verdi.

Verilen arada savunma heyetinden Usame el-Hulu ve Muhammed ed-Dimati önce ayrı bir kafeste bulunan Mursi ile sonra da diğer sanıklarla görüştü. Bu görüşmenin ardından sanıklar, kafeslerinde öğle namazı kıldı.

Duruşma 23 Mayıs’a ertelendi

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kahire Ceza Mahkemesi, davada delil teşkil eden CD kayıtlarının incelenmesi için Sinema Enstitüsü uzmanlarından oluşan komisyonun kurulmasına karar vererek, duruşmayı 23 Mayıs’a erteledi.

Mısır basınında “Vadi'n-Natrun Hapishanesi” olayı olarak da bilinen davada Muhammed Mursi, İhvan ile Hamas hareketi ve Lübnan'daki Hizbullah örgütünden kişilerin de aralarında bulunduğu 130 kişiyle, Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek rejimine son veren "25 Ocak devrimi" sırasında Vadi'n-Natrun, Ebu Za’bel ve El-Merc hapishanelerinde bulunan binlerce tutukluyu kaçırmak amacıyla saldırı planlamakla suçlanıyor.

Reklam
Reklam

37 darbe karşıtı 3 ila 5 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı

Bu arada yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Nasr City Hafif Suçlar Mahkemesi, başkent Kahire’deki Polis Akademisi’nde görülen davada, 37 darbe karşıtını, 14-15 Ocak’taki anayasa referandumu sırasında başkentin Mısru’l-Cedide (Yeni Mısır) Mahallesi'nde yapılan gösteride kargaşa çıkartmaktan suçlu buldu.

Mahkeme, sanıklara 3 ila 5 yıl arasında hapis cezası verirken, 18 yaşından küçük bir sanığı Çocuk Mahkemesi’ne sevk etti.

Kararların temyiz yolunun açık olduğu belirtildi.

İhvan üyelerinin aday olması yasaklandı

Öte yandan, Mısır'da, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) üyelerinin cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması yasaklandı. Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, İskenderiye Acil İşler Mahkemesi, Hukuk Müşaviri Tarık Mahmud'un, 25 Ocak 2014 açtığı "İhvan'ın terör örgütleri listesinde bulunduğu" gerekçesiyle, üyelerinin teşkilattan ayrılmış olsalar dahi seçimlere katılmasının yasaklanması talebini dikkate alarak, İhvan mensuplarının Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olamayacağına karar verdi. (AA)

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: