Radyo ve TV'lere yıllık frekans bedeli

ANKARA (İHA) - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, bu yıldan itibaren tüm radyo ve televizyon kuruluşlarının kullanmış oldukları frekanslar için kullanım bedeli almaya başlayacaklarını belirterek, bu uygulamadan 40 milyon YTL gelir beklediklerini söyledi.

RTÜK, karasal ortamda radyo ve televizyon yayını yapan yayın kuruluşlarından yıllık geçici kullanım bedeli alınmasına yönelik ilk uygulamayı başlattı. Konu hakkında bir basın toplantısı düzenleyen RTÜK Başkanı Zahid Akman, 12 yıldır başlatılamayan bir uygulamayı başlattıklarını belirterek, 3984 Sayılı Yasa'nın geçici 6. maddesiyle 4756 Sayılı Yasa'yla değişik 12. maddesinin (a) bendi çerçevesinde, yayın kuruluşlarından yıllık geçici kullanım bedeli alınmasına, söz konusu bedelin hesaplanmasına ve tahsiline yönelik yönetmelik değişikliğinin de RTÜK tarafından kabul edildiğini ve Resmi Gazete'de yayınlandığını bildirdi. Akman, "Bugünden itibaren ülkemizin dört bir tarafından yayın yapmakta olan bin 500'e yakın özel radyo ve televizyon kuruluşu, kullandıkları frekanslardan dolayı yıllık bir bedeli ödeyecekler" dedi.
Akman, söz konusu yönetmelikle yayın hayatının yeniden düzenlendiğine işaret etti. Yayın kuruluşlarından bazılarının ihtiyaçları dışındaki frekansları kullanarak yayın yaptıklarını belirten Akman, "Biz bu yönetmelikle bugüne kadar ihtiyaç olmadığı halde kullanılan birçok frekansı yayıncı kuruluşlardan alarak, bu boşalttığımız frekanslarla geçtiğimiz ayın başında başlatmış olduğumuz, dijital karasal yayına geçiş projemize frekans tahsisi sağlayacak bir imkana dönüştüreceğiz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Akman, bir emisyon noktasından 3 ve daha fazla frekansla yayın yapan televizyon kuruluşlarının, diğer kuruluşların yayınlarını da olumsuz etkilediklerini belirterek, bu yönetmelikle bunun ortadan kalkacağını söyledi. Yine bu yönetmelikle, verici standardizasyonunun da sağlandığını ifade eden Akman, ihtiyacının ötesinde bir güçle verici kullanarak yayın yapan kuruluşların, düşük verici ile yapılan yayınları olumsuz etkilediğini ve söz konusu yönetmelikle bunun da ortadan kalkacağını söyledi. Seyrüsefer ve muhaberat güvenliği konusunda da ciddi sorunlar yaşandığını belirten Akman, bunların aşılması için Telekomünikasyon Kurumu ve RTÜK'ün birlikte çalışarak bu tür olumsuz ektileri ortadan kaldıracak tedbirleri zamanında almaya gayret ettiklerini, ancak buna rağmen verici standardizasyonu olmadığı için, frekans ihlallerinin sürekli olduğunu söyledi.

ANADOLU'YA YAYIN YAPANDAN KİRA ALINMAYACAK Özellikle ulusal yayın yapan kuruluşların yayınlarını daha çok reyting ölçümü yapılan yerlerde güçlü olarak gerçekleştirdiklerini, ölçümün yapılmadığı bölgelerde ise yayınlarını bazı özel ve tüzel kişiler tarafından kurulan vericiler aracılığıyla yaptıklarını söyleyen Akman, özellikle kalkınmada öncelikli yörelerde ve bu ölçümlerin yapılmadığı şehirlerde belediyelerin sahip olduğu vericiler aracılığıyla ulusal yayınların izlendiğine işaret etti. Akman, "Bu yönetmelikten sonra bütün vericiler ve vericilerle işgal edilen frekanslar yayıncı kuruluşların kullanımına açılacak. RTÜK olarak biz bir tek yayıncıları muhatap alacağız ve bu manada frekans kullanımında ortaya çıkan karmaşa, özellikle bazı bölgelerde görülen sahipsizlik de ortadan kalkacak" diye konuştu.
Bu yönetmelikle kalkınmada öncelikli yörelerde yayının daha güçlü ve iyi izlenmesini sağlayacak tedbirler aldıklarını ve bazı teşvikleri getirdiklerini ifade den Akman, "Buna göre, ulusal yayın yapan kuruluşlar eğer kalkınmada öncelikli yörelerde verici yerleştirip, bir frekans aracılığıyla yayınlarını izleyiciye ulaştırmak isterse, bu kullandıkları frekans için bize bir kira ödemeyecekler. O bölgelerde yayın yapan yerel ve bölgesel kuruluşlar ise kullandıkları frekans için diğer bölgelerden garklı olarak yüzde 30 indirimli bir bedel ödemek zorunda kalacaklar" değerlendirmesini yaptı.
Akman ayrıca, karayollarında seyrüsefer halinde olan otomobil sahiplerinin radyo yayınlarını daha iyi ve güçlü dinlemeleri için karayolları civarında yayın yapan kuruluşların vericilerinin gücünü biraz daha artıracaklarını söyledi. Yönetmeliğin bugün yürürlüğe girdiğini ve yayıncı kuruluşların ilk 30 gün içinde kullandıkları frekansları RTÜK'e bildirmeleri gerektiğini belirten Akman, hem kendi vericilerinin frekanslarını hem de belediyeler tarafından kendilerine tahsis edilen verici frekanslarını bildirmeleri gerektiğini söyledi. Bu 30 günün sonunda ilgili dairenin bilgileri değerlendireceğini ve fiyatlandırmanın yapılacağını belirten Akman, bunun sonrasında da 20 gün içinde peşin olarak ücretlerin tahsil edileceğini söyledi. Bu uygulamanın bu yıl için geçerli olduğunu belirten Akman, 2007 ve sonrasında ise, sürecin Eylül ayında başlayacağını ve Ocak ayının ilk 20 gününde de kullanım bedellerinin ödenmesinin isteneceğini söyledi. Daha sonra soruları cevaplandıran Akman, 12 yıllık geriye dönük bir ödeme istenmeyeceğini ve bedellerin bu yıldan geçerli olmak üzere alınmaya başlanacağını söyledi. Başlayan uygulama ile ne kadar gelir elde edileceğinin sorulması üzerine ise Akman, 40 milyon YTL civarında bir gelir beklediklerini ve bu parayı da alt yapılarını güçlendirme ve Türkiye'deki yayın hayatının daha iyi duruma getirilmesi için kullanılacağını söyledi. Bu uygulamanın ardından yayın yapan kuruluşların sayısında bir azalma bekleyip beklemediklerinin sorulması üzerine Akman, böyle bir şeyi beklemediklerini belirterek, istenilen bedelin, altından kalkılmayacak paralar olmadığını kaydetti. Kanalların RTÜK'e verdikleri reklam paylarının indirilip indirilmeyeceği yönündeki bir soruya karşılık ise Akman, buna TBMM'nin karar vereceğini kaydetti. Başkan Akman ayrıca, radyolar için frekans ihaleleri yapılacağını da sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam