Rahim ağzı kanseri aşısı yolda

Rahim ağzı kanserine karşı geliştirilen aşının Türkiye'de görülen tiplere uygunluğu araştırıldıktan sonra ruhsatlandırılıp ruhsatlandırılmamasına karar verilecek.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, kısa adı "HPV" olan "Human Papilloma Virüs"ün yol açtığı enfeksiyonun, kadınlardaki rahim ağzı kanserinden sorumlu olduğunu belirterek, buna karşı geliştirilen aşının hastalığı önlemede başarılı sonuçlar verdiğinin görüldüğünü söyledi.

Aşının, buna hazır olan ülkelerde uygulanacağını kaydeden Tuncer, "Hazır olmak demek, geliştirilen aşının, birkaç tipi bulunan HPV'nin bir ülkede yaygın olan tipine karşı etkili olması durumunda, orada uygulanabileceği anlamına geliyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bunun altyapısını oluşturmak amacıyla Türkiye'deki rahim ağzı kanserlerinin hangi sıklıkta ve HPV'nin hangi tipinde olduğunu ortaya çıkaracak bir çalışma yürüteceklerini bildiren Tuncer, bu çalışma sonunda aşının Türkiye'deki rahim ağzı kanserlerinde ne derece etkili olacağının görüleceğini belirtti.

Tuncer, HPV'nin Türkiye'de görülen tiplerine karşı etkili olduğunun saptanması durumunda, aşıya ruhsat verileceğini söyledi.

İnsanlarda enfeksiyona yol açan bir virüs olan HPV'nin 100 civarında türü bulunuyor.

Bu virüsün bazı türleri ise kadınlarda rahim ağzındaki hücrelerde ileride kansere dönüşebilecek değişimlere neden olabiliyor.

Uzmanlar, yaklaşık 10 yıldır çalışmaları süren aşının, ortalama cinselliğe başlama yaşı olan 15 yaşından itibaren yılda 3 doz şeklinde uygulanabileceğini bildiriyor.

Anahtar Kelimeler: