Rahim sarkması nedir, rahim sarkması neden olur? Rahim sarkması nasıl anlaşılır?

Gebelik durumlarında, doğum anına kadar fetüsün yuvalanması, beslenmesi, korunması gibi görevleri üstlenen rahim, sahip olduğu kas yapısı ve dokusu ile doğum sırasında bebeğin dışarı itilmesini de sağlar. Kadın üreme sisteminde önemli bir rolü olan rahimde çeşitli rahatsızlıkların oluşumunun önüne geçebilmek için düzenli olarak doktor kontrolü yapılması gerekli ve önemlidir.

Kadınlara ait üreme organlarından biri olan rahim, hareketleri sınırlı olan bir organdır. Pelvik kasları ile bağ dokuları aracılığıyla asılı olarak durur. Çeşitli nedenlere bağlı olarak sarkması ya da hasar görmesi mümkün olabilir. Tüm kadınların kadın hastalıkları konusunda uzman olan bir doktora ya da sağlık kurumlarına düzenli olarak kontrole gitmesi doktorlar tarafından önerilir.

Olağan bir durum olarak kabul edilse ve her kadının çeşitli nedenlere bağlı olarak yaşayabileceği ön görülse de rahim sarkması durumunda doktor kontrolünü aksatmamak da önemlidir. Rahim sarkması durumuna dair çeşitli belirtiler fark edildiğinde zaman kaybetmeden doktora görünülmesi önemlidir ve doktorun uygun görmesi hâlinde gerekli tedavinin yapılması gerekir. Aksi takdirde günlük yaşamı ciddi oranda ve olumsuz şekilde etkileyen durumlar oluşabilir.

Reklam
Reklam

Rahim sarkması nedir?

Rahim sarkması, kadınların doğum, yetersiz östrojen hormonu, ilerleyen yaş, normal yapılan doğum, çoğul gebelik gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak bağ dokularının ya da pelvik kaslarının gevşemesi nedeni ile ortaya çıkan bir durumdur. Buna ek olarak yer çekiminin de etkisiyle rahimde vajinanın içine doğru sarkma yaşanabilir. Her rahim sarkması durumunda tedavi gerekli görülmese de kişilerin yaşam kalitelerinin ciddi oranlarda düşmesi hâlinde tedavi önerilebilir.

Karın boşluğunda rahmin 2 tarafında da yer alan tüpler vardır. Bu tüpler genel olarak 10 ya da 13 cm (santimetre) uzunluğunda ve 1 ya da 2 mm (milimetre) iç çapında olur. Tüplerin bir ucu yumurtalığın üzerinde saçaklı bir yapı ile karın boşluğuna açılır. Diğer uçları ise rahim boşluğu ile birleşir. İçlerini döşeyen çok sayıda hücre bulunur. Hücrelerin de bir kısmında küçük tüyler yer alır. Bu tüyler yumurtayı döllenme olmadan hemen önce ya da döllenmeden sonra rahim boşluğuna doğru iter. Alt kısımda yer alan kas tabakasının kasılması ile de ilerleme sağlanır.

Reklam
Reklam

Rahmin boyutları gebelik süreci sırasında değişkenlik gösterir. Bir kadın hiç doğum yapmamışsa ya da hamile değilse ortalama olarak 70 gram ağırlığında ve 6 ya da 8 cm uzunluğunda bir rahime sahiptir. Doğuma yaklaştıkça da 1100 grama kadar bir ağırlığa ulaşabilir.

Rahmin boyutlarının, bireysel faktörlere ve gebelik sırasındaki özel durumlara bağlı olarak değişebileceği unutulmamalıdır.

Rahim sarkması neden olur?

Ağırlıklı olarak rahim sarkması doğum nedeniyle yaşanır. Ancak başka sebeplere bağlı olarak da rahim sarkması gerçekleşebilir. Rahmi bulunduğu yerde tutan ligament adı verilen bağ ve pelvis kaslarında zayıflama rahmin sarkmasında etken nedenlerdir.

Rahim sarkmasına neden olan durumlar şunlardır:

  • İlerleyen yaş
  • Çoğul gebelik
  • Menopoz döneminden sonra yaşanan östrojen hormonunda azalma
  • Normal yolla doğum yapılmış olması
  • Kronik öksürük
  • Ağır kaldırmak
  • Geçirilmiş olan pelvis operasyonları
  • Doğumdan kaynaklı yaşanan travmalar
  • Kronik öksürük
  • Genetik olarak zayıf bir bağ dokusuna sahip olmak
  • Kronik olarak görülen kabızlık
Reklam
Reklam

Rahim sarkması belirtileri nelerdir?

Diğer bütün hastalıklarda ya da rahatsızlıklarda olduğu gibi hayat standartlarını düşüren ve günlük hayatı zorlaştıran boyutlarda yaşanan rahim sarkması durumu söz konusu ise vakit kaybetmeden bu alanda uzman bir doktora danışılarak müdahale edilmelidir. Rahim sarkması kendini çeşitli belirtiler ile gösterebilir. Bu belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Kasıkta ağrı
  • İdrar yolunda enfeksiyonların görülmesi
  • İdrar kaçırma sorunu yaşanması
  • Kadın cinsel organından doku görünebilmesi
  • Belin alt tarafında meydana gelmiş olan ağrılar
  • Pelvis bölgesinde çekilme hissi
  • Cinsel fonksiyonlarda bozulma
  • Sürekli kabızlık hâli

Rahim sarkması nasıl anlaşılır?

Rahim sarkması takip edilmesi gereken bir durumdur. Müdahale edilmediği takdirde ilerleyerek kişilerin günlük yaşamlarını olumsuz şekilde etkileyebilir. Yaşam kalitesinde düşmeye neden olarak kişinin mutsuzluğuna da neden olabileceği bilinmektedir.

Reklam
Reklam

Rahim sarkması yaşayan kişide bu sorunun belirtisi olan durumlar görülür. Özellikle pelvis bölgesinde ağrılar, çekilme hissi ya da çeşitli rahatsızlık durumları söz konusu olabilir. İdrar sırasında yaşanan olumsuz ve normalden farklı hisler de rahim sarkmasından şüphelenmek için yeterli olabilir. Rutin kontrollerin aksatılmaması bu tür rahatsızlıkların önüne geçebilmek için doktorlar tarafından önemli olarak kabul edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: