Rahip cinayetleri meclis gündeminde

ANKARA (ANKA) - Hıristiyan din adamlarına yönelik son dönemlerde artan saldırılar Meclis gündemine de geldi.

CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, rahip cinayetlerine yönelik TBMM'nin ortak bir deklarasyon yayınlamasını önerirken "bu cinayetler resmi makamlarca münferit olaylar olarak değerlendirilse de, yaşanan gelişmeler cinayetlerin birbiriyle bağlantılı ve göründüğünden daha büyük boyutlarda olduğunu gösteriyor" dedi. Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ise rahip cinayetleri konusunda son derece duyarlı olduklarını belirterek "bu cinayetlerin arkalarında ne olduğunu bilemiyoruz gibi bir ifadeyi kullanmak istemiyorum, olayların tüm failleri yakalanmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Meclis Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alan CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, son 2 yıldır Türkiye'de Hıristiyan din adamlarına yönelen saldırıları gündeme getirdi. Bu tür saldırıların Türkiye'nin çıkarları açısından endişe verici olduğunu ve yurtdışındaki imajını zedelediğini kaydeden Elekdağ, "bu saldırılar Türkiye'nin dünyadaki imajını karartıyor. Türkiye aleyhine olumsuz kampanya yürütenlerin eline koz veriyor" dedi. Son olarak İzmir'de Saint Antuan kilisesi rahibi Adriano Francini'nin bıçaklı saldırıya uğradığını hatırlatan Elekdağ, rahibi bıçaklayan saldırganın yakalandıktan sonraki ifadelerinin dehşet verici olduğunu söyledi.

Gazeteci Hrant Dink ve rahip cinayetlerinin resmi makamlarca "münferit" olaylar olarak değerlendirildiğini kaydeden Elekdağ, "resmi makamlarca münferit olaylar olarak değerlendirilse de yaşanan gelişmeler işlenen cinayetlerin daha büyük boyutlarda olduğunu ve birbiriyle bağlantılı olduğunu gösteriyor. Hrant Dink, Malatya'daki katliam ve Santoro cinayeti soruşturmaları hakkında kuvvetli kuşkular ve yanıtsız kalan sorular var" dedi. Elekdağ, rahip cinayetleri konusunda TBMM'nin ortak bir deklarasyon yayınlaması, bu konudaki yaklaşımı ve iradesini açıklamasını önerdi.

Reklam
Reklam

"CİNAYETLER KONUSUNDA SON DERECE DUYARLIYIZ"
Elekdağ'ın ardından Meclis Genel Kurulu'nda söz alan Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ise bu tür eylemlerin kendilerini son derinden üzdüğünü belirterek "tarihte çok değişik ırkları, dinleri, kavimleri bir arada huzur içinde yaşatmış bir gelenekten geliyoruz. Bugün Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde de tüm vatandaşlarımız hangi dinden ırktan olursa olsun eşit şartlar altında yaşamlarını sürdürmektedirler. Zaman zaman ülkenin huzurunu bozmak için yapılan bu tür saldırılarla karşılaşıyoruz. Ancak olayların tüm failleri yakalanmıştır. Sayın Elekdağ'ın söylediği gibi arkalarında ne olduğunu bilemiyoruz gibi bir ifadeyi kullanmak istemiyorum. Her üç olayda da failler yakalandı, yargı aşaması sürüyor. Konu adliyeye intikal etmiştir. Sonucunu beklemek zorundayız" diye konuştu.

"FARKLI DİNDE İNSANLARIN DA HAMİSİYİZ"
Türkiye'de yaşayan bütün vatandaşların güvenliğinin kendilerinden sorulduğunu ifade eden Yazıcıoğlu bu konuda son derece duyarlı olduklarını söyledi. Yazıcıoğlu, "farklı dinden insanların da hamisiyiz" dedi. Yazıcıoğlu, güvenlik güçlerinin failleri yakalamasının yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı görevlilerinin de bu konularda toplumu bilinçlendirmeye çalıştığını, bundan sonra da çalışmaların süreceğini ifade etti.

Reklam
Reklam