Rahip ve hahamlar İHL'lerde derse girecek

ANKARA (ANKA) - Milli Eğitim Bakanlığı, İmam Hatip Liselerinde rahip ve hamamların uygun görülmesi halinde din öğretimi gözetiminde derse girebileceğini bildirdi. İmam Hatip Lisesi öğrencileri şehirlerinde bulunan kilise ve havralara da giderek diğer dinler hakkında bilgi sahibi olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Kültürler arası etkileşimin hızlandığını ve diğer dinler hakkında bilgi sahibi olmanın gerekli hale geldiğine işaret ederek, din hizmeti verecek kişilerin genel kültürüne ilave olarak dünya üzerindeki belli başlı dinleri tanımaya ihtiyacı olduğunu söylediler. Bu ihtiyacın en verimli olarak karşılaştırmalı dinler tarihi dersinin giderilebileceğini kaydeden yetkililer, dersin dinleri benzer ve farklı yönleri ile karşılaştırmalı olarak öğretmeyi amaçladığını belirttiler.

Reklam
Reklam

-"KÜRESELLEŞME, YENİ BAKIŞ AÇISI GEREKTİRİYOR"-

Dersin metodu ve amacı gereği dinlerin objektif olarak öğretilmesini hedeflediğine dikkat çeken yetkililer, "Dini fenomenler doğruluk, yanlışlık bakımından değerlendirmeden oldukları gibi öğretilir. Bu ders sayesinde dinlerin mahiyetlerini ve özelliklerini karşılaştırmalı olarak öğrenmek mümkündür. Din hizmetlerinin yürütülmesinde etkin rolü bulunan din görevlisinin bu derse hem genel kültürü hem de mesleği açısından ihtiyacı bulunmaktadır. Çünkü günümüzde iletişim ve ulaşım imkanlarının gelişmesiyle insanlar sık sık seyahat etmekte birbirleri ile daha yakından iletişim kurabilmektedirler. Böylece diğer din mensupları ile Müslümanlar arasındaki ilişkiler her geçen gün yoğunlaşmaktadır. Dolayısıyla toplumun din konusunda aydınlatma görevi ile din hizmeti sunacak olanların da İslam dışındaki dinler hakkında yeterli bilgi edinmesi kaçınılmaz zorunluluk olarak görülmektedir. Bu bağlamda karşılaştırmalı dinler tarihi dersinde öğrenciler mesleğe hazırlanırken ünitenin öngördüğü bakış açısını kazanmış olacaklardır" açıklamasında bulundular.

Reklam
Reklam

-KABİLE DİNLERİ DE DERS PROGRAMINDA-

Karşılaştırmalı Dinler Tarihi Dersinde Din görevliliği mesleğinin ihtiyacının göz önüne alındığını kaydeden bakanlık yetkilileri, "Öncelikle İslam ile tarihsel bağı bulunan Yahudilik ve Hıristiyanlık, Hinduizm, Budizm ve Sihizm gibi dinlere de öğretim programında yer verilmiştir. Dersin yapısı gereği programda ayrıca Zerdüştlük ve Kabile Dinleri gibi konular da yer almıştır. Karşılaştırmalı Dinler Tarihi Dersinde söz konusu ünitesinin açıklamalar bölümünde de ifade edildiği gibi öğrene ortamı ve çevre şartları ölçüsünde sadece konuyla ilgil bilgi almak amacıyla ders öğretmenin nezaretinde farklı din görevlilerinin yararlanabileceği düşünülmüştür" dediler.
Söz konusu ders kapsamında, imkanı bulunan okul ve şehirlerde imam hatip lisesi öğrencileri kilise ve havralara götürülecek. Buralarda bulunan din görevlileri, kendi dinleri hakkında öğrencilere bilgi verecek. (ANKA)