Rakı'ya yeni standart

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, sahte rakıdan ölümlerin artması üzerine içki tebliğini değiştirdi. Bira, şarap, fermente içkiler, damıtma yoluyla elde edilen içkilerin standartları yeniden belirlendi. Rakıdaki alkol miktarı yüzde 96 olacak.

Tebliğde, 'distilite içki' insan tüketimi için hazırlanan, kendine özgü duyusal özellikleri olan ve yumurta likörü hariç alkol miktarı +20 C'de hacmen en az yüzde 15 olan, aroma katılmış veya katılmamış doğal fermentasyon ürünlerinin doğrudan distilasyonu ve/veya bitkisel maddelerin maserasyonu ile ve/veya tarımsal kökenli etil alkol ve/veya tarımsal kökenli distilat ve/veya distilat içkilerine Türk Gıda Kodeksi doğrultusunda aroma maddeleri, şeker veya diğer tatlandırıcı ürünlerin katılması ile oluşan içecek olarak tanımlandı.

Reklam
Reklam

RAKININ TANIMI YENİLENDİ

Tebliğde rakı, "Yalnızca suma veya tarımsal kökenli etil alkol ile karıştırılmış sumanın, 5 litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde, anason tohumu (Pimpinella anisum) ile ikinci kez distile edilmesiyle sadece Türkiye'de üretilen distile alkollü içkidir" diye tanımlanırken, rakının standardı şöyle belirlendi: "- Üretiminde ikinci kez distilasyona alınan toplam alkolün en az yüzde 65'i suma olmalıdır.
- Hazırlanmasında rafine beyaz şeker kullanılmalı, şeker miktarı ürün litresinde en fazla 10 gram olmalıdır.
- Uçucu madde içeriği, hacmen yüzde 100 alkolün hektolitresinde 100 grama eşit veya daha fazla olmalıdır.
- Metil alkol içeriği, hacmen yüzde 100 alkolün hektolitresinde 150 gramdan fazla olmamalıdır.
- Anason tohumdan gelen uçucu yağın anetol miktarı, ürünün litresinde en az 800 miligram olmalıdır.
- Hacmen alkol miktarı en az yüzde 40 olmalıdır.
- Dolum öncesi en az bir ay dinlendirilmelidir"

AB'YE İTHAL EDİLEN ÜRÜNLER

AB üyesi ülkelerden ithal edilen ürünlerde, kategorilerine göre, etikette ürün ismiyle birlikte yer alabilecek. Ürünleri üreten ve satan işyerleri, tescil ve izin, ithalat, kontrol ve denetim sırasında bu Tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacaklar. Hükümlere uymayan işyerleri hakkında Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun hükümlerine göre yasal işlem yapılacak. Denetim, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca yapılacak.

Reklam
Reklam

Halen faaliyet gösteren ve bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten ve satan işyerleri bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 1 yıl içinde Tebliğ hükümlerine uymak zorunda kalacaklar. Bu süre içinde gerekli düzenlemeleri yapmayan üretim yerlerinin faaliyetine izin verilmeyecek.