Rakka operasyonu için kritik iddia: 1 yıl sürebilir

Rakka operasyonuna ilişkin Rudaw'a konuşan Rakka Askeri Meclisi Komutanı ve Rakka Savaşçıları Cephesi Sözcüsü Abulkasım Şemeri, kentin kontrolünün bir yıldan fazla süreceğini söyledi.

Suriye ordusunun eski subaylarından, 2011’de Arap Baharı’nın başlamasıyla ordudan ayrılan ve ardından Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) katılan Abulkasım Şemeri, Rakka operasyonunun 1 yıl sürebileceğini ileri sürdü.

'IŞİD, MUSUL'DAKİ ÜYELERİNİ RAKKA VE ÇEVRESİNDE TOPLAMAYA BAŞLADI'

'Rakka Savaşçıları Cephesi' oluşumunun sözcülüğünü yapan Şemeri, “IŞİD Rakka’da büyük bir güce sahip” diyerek, “Örgüt Musul’daki mensuplarını Rakka ve çevresinde toplamaya başladı. Bu nedenle Rakka’da büyük bir direnme gösterebilirler” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

İşte Abulkasım Şemeri'nin, Rakka operasyonuna ilişkin Rudaw’ın sorularına verdiği yanıtları:

Rakka operasyonu neden Halep’in kuzeyindeki El-Bab ve Şehba bölgelerinden başlandı?

Rakka operasyonuna El Bab ve Şehba’dan başlandı. Çünkü bu karar IŞİD mensuplarının Musul’dan Rakka’ya geçişine fırsat vermemek içindi. Rakka, Musul’dan sonra Suriye ve Irak’ta IŞİD’in elinde kalan tek büyük şehir. Bu nedenle de Rakka’nın kurtarılması El Bab ve Şehba’da başlandı.

'HİÇBİR ŞEY PLANLANDIĞI GİBİ GİTMİYOR'

Rakka operasyonu hazırlanan plan çerçevesinde mi ilerliyor?

Hiç birşey gerektiği planlandığı gibi gitmiyor. Rakka savaşçıları ve DSG güçleri arasındaki bazı taraflarla yapılan anlaşma çiğnendi. Bu nedenle de Rakkalı savaşçılar bu sürece katılmadı. Kentin kurtarılması için şu an atılan bir adım yok. Sadece IŞİD’in lojistik yollarını kapatmaya uğraşıyorlar.

IŞİD’in Musul’da Peşmerge Güçleri ve Irak Ordusu karşısında direnişi kırıldı diyebiliriz. Peki Rakka’da durum nasıl? IŞİD Rakka’da daha mı güçlü?

Reklam
Reklam

IŞİD, Rakka ve çevresinde direnecek güce sahip. Çünkü Musul’daki mensuplarını Rakka ve çevresinde toplamaya başladı. Bu nedenle Rakka’da büyük bir direnme göstermesi mümkün.

Yine de IŞİD’in Rakka’da çok fazla direneceğini sanmıyorum. Rakka büyük bir kent. Birkaç giriş çıkışı var. Şiddetli sokak çatışmaları yaşanabilir. Ancak bu uzun sürmez.

Sizce Rakka ne kadar zamanda alınır?

Operasyonun sonuçlanması askeri sürece bağlı. Çünkü bizler sadece kişi ve savaçılarlarla savaşmıyoruz. Tüm Müslüman ve Araplar’a tehdit oluşturan bir düşünceyle savaşıyoruz. Bu nedenle de Rakka’yı kurtarma sürecinin bir yıldan fazla süreceğini düşünüyorum.

IŞİD’in stratejik ve tatiksel değişiklik yapacağını bekliyor musunuz?

3 yıldan fazladır IŞİD’le savaşıyoruz. Örgütün taktik ve stratejileri konusunda fazlasıyla bilgiye sahibiz. Gelinen aşamada ise örgütün tamamiyle intihar saldırılarına yoğunlaştığını görüyoruz. IŞİD’in zaten şu ana kadar ki en etkili saldırı biçimi intihar ve mayınlar oldu.IŞİD’in bu iki yöntemden de kolay kolay vazgeçeceğini düşünmüyoruz. Ancak Rakka’da yöntem değişikliğine gidebilir. Özellikle sokak savaşında.

Reklam
Reklam

IŞİD bittikten sonra ABD ile ilişkileriniz devam edecek mi?

ABD ile ilişkilerimizi sürdürmemiz konusunda şimdiye kadar sorun yaşanmadı. Amacımız Rakka savaşçılarının ABD ile IŞİD sonrası da ilişkilerin sürdürülmesidir.