Rakka operasyonu ne zaman başlayacak? İşte kritik plan

Rakka operasyonuna ilişkin açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmesinin ardından "Rakka'da, El Bab'daki mücadele stilimiz neyse aynısı olacak" dedi.

53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı'nın son gününde Almanya'nın Münih kentinde gazetecilerle bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmesinin detaylarını aktardı. Görüşmede, Rakka operasyonuna ilişkin masaya yatırılan kritik detayları aktaran Başbakan Binali Yıldırım, "Rakka'da, El Bab'daki mücadele stilimiz neyse aynısı olacak. Bölgede zaten Özgür Suriye Ordusu'na destek veren askeri unsurlarımız var. Muhtemelen onlar destek verecekler. ABD yönetimiyle yeni bir sayfa açıyoruz, 'New day' (Yeni bir gün) diyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

RAKKA OPERASYONU NE ZAMAN?

Kamuoyunun son günlerde en çok merak ettiği konulardan biri Rakka operasyonu planının detayları... IŞİD'in ikinci büyük kalesi Rakka'ya yönelik operasyon için, Türkiye ve Amerika operasyonun planını belirlemek için 10 Mart'ta bir araya gelecek. Görüşmelerde operasyon yapılması kararı çıkarsa birliklerin 60 km'lik Tel Abyad üzerinden mi, yoksa 159 km'lik Cerablus-Münbiç hattında Rakka'ya gideceği planlanacak. Nisan ayında da harekatın başlaması bekleniliyor.

YILDIRIM-PENCE GÖRÜŞMESİNDE 3 KONU DİLE GETİRİLDİ

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmesinin ardından ABD tarafından yapılan açıklamada, 'IŞİD'e karşı çabaların hızlandırılması' ifadesinin yer aldığı hatırlatılarak, bunun dışında görüşmede hangi konuların ele alındığının sorulması üzerine Yıldırım, görüşmede üç konuyu dile getirdiklerini belirtti.

"PKK'NIN KUZENİ"

Yıldırım, bunlar arasında ABD'nin IŞİD ile mücadelesinin de yer aldığını ifade ederek, "Bunların, 'PKK'nın kuzeni' dedikleri, bizim 'şubesi, aynısı' dediğimiz PYD/YPG unsurlarıyla DEAŞ mücadelesi doğru bir yöntem değil. Bir terör örgütüyle bir başka terör örgütünün yok edilmeye çalışılması doğru değil. Dolayısıyla bu işin stratejik ortaklığa, NATO ortaklığına yakışır şekilde yürütülmesi gerekir. Onların da bu hassasiyetimizi dikkate alacaklarını düşünüyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"EL BAB'DAN SONRASI İÇİN DE VARIZ"

Yıldırım, "Üçüncüsü, DEAŞ ile mücadelede 'El Bab'dan sonrası için de varız' dedik ama tabii terör örgütlerinin işin içinde olmaması şartıyla. Zannederim, değerlendirecekler ve bir karar verecekler." dedi.

"MÜNBİÇ PYD UNSURLARINDAN TEMİZLENMELi"

Yıldırım, ABD'nin Rakka'ya yönelik operasyonunda YPG'yi dayatması durumunda Türkiye'nin ne yapacağının, tek başına hareket edip etmeyeceğinin sorulması üzerine, "Ben öyle bir izlenim edinmedim. Bir değerlendirme sürecindeler, sonucu görmemiz lazım. Münbiç ile ilgili niyetimiz çok net. Münbiç, PYD unsurlarından temizlenmeli. Bunu DEAŞ'tan ayrı değerlendiriyoruz. ABD'nin bize bu konuda taahhüdü var ama yerine getirmedi." yanıtını verdi.

"RAKKA'DA DA EL BAB BENZERİ MÜCADELE VERİLECEK"

Yapılan açıklamaların ardından Türkiye'nin olası Rakka operasyonuna sadece taktiksel destek vereceğine yönelik bir algının oluştuğunun belirtilmesi üzerine Başbakan Yıldırım, "Rakka'da, El Bab'daki mücadele stilimiz neyse aynısı olacak. Bölgede zaten Özgür Suriye Ordusu'na destek veren askeri unsurlarımız var. Muhtemelen onlar destek verecekler. ABD yönetimiyle yeni bir sayfa açıyoruz, 'New day' (Yeni bir gün) diyorlar." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

GENELKURMAY BAŞKANI AKAR VE ABD'Lİ MEVKİDAŞI DUNFORD'LA İNCİRLİK'TE RAKKA OPERASYONU'NU GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, ABD'li mevkidaşı Joseph Dunford ile geçen hafta İncirlik'te görüşen Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'a, Rakka'ya ilişkin YPG'nin de içinde olduğu bir operasyon teklifi geldiği ileri sürüldü. Hükümetin duruma tepkili olduğu kaydedildi.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'un İncirlik'teki görüşmesine ilişkin ayrıntıları yazdı.

ABD'DEN TEKLİF: YPG DE RAKKA OPERASYONU'NDA YER ALSIN

Selvi, ABD'nin YPG'nin de operasyonda yer almasını önerdiğini, bu teklifin hükümet tarafından reddedildiğini ileri sürdü.

"TÜRKİYE'NİN RAKKA PLANI NE?"

Selvi'nin görüşmeye ilişkin notları şöyle:

"Türkiye'nin Rakka planı ne? Henüz taslak halinde. Çünkü ABD, Rakka operasyonunu birlikte yapmaya karar verirse, o zaman plana son şekli birlikte verilecek. Akçakale-Tel Abyad'dan geçen 54 kilometre uzunluğunda, 1 kilometre genişliğinde, yol güvenliği garanti altına alınmış bir hat öngörülüyor. Taslak planın detayları şöyle:

Reklam
Reklam

1- Türkiye ve ABD, operasyona yoğun hava desteği sağlayacak. Karadan girmeyecek, havadan yoğun bombardıman yapacak. Bu hiç kara gücümüz olmayacağı anlamına gelmiyor. El Bab'da 180-200 arası Özel Kuvvetler, 2.200 civarında kara birliğimiz yer almıştı. 3 bin ÖSO unsuru görev yapmıştı. Tabii Rakka, El Bab'la kıyaslanmayacak ölçüde büyük. Rakka'nın büyüklüğüne uygun bir kara unsuru görev yapacak.

2- Operasyonun kara gücünü 10 bin civarındaki ÖSO birlikleri ile ana omurgasını YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri arasından seçilmiş yerel Arap unsurlar oluşturacak.

3- Kara gücünü Türk ve ABD özelkuvvetleri sevk ve idare edecek. Rakka operasyonunun püf noktasını, YPG'nin durumu oluşturuyor. YPG dışarıda kalacak mı, kalmayacak mı? YPG konusu kırmızı çizgimiz. Ama ABD'nin uzun süredir yatırım yaptığı YPG konusundaki ısrarı bitmiş değil. İncirlik'teki görüşmede de rahatsız edici bir öneri getiriyorlar. YPG, Rakka'ya Koalisyon'dan bağımsız olarak doğudan girsin, ÖSO birlikleri ise kuzeyden güneye doğru ilerlesin. Türkiye YPG seçeneğini kesin bir dille reddediyor. Rakka operasyonunun planlama boyutu devam ediyor ama asıl önemli olan irade. ABD bizimle mi yapacak, yoksa PYD-YPG ile mi?

Türkiye, (ABD Başkanı Donald) Trump yönetiminin oluşturmaya çalıştığı bölge stratejisini etkilemeye çalışıyor. Türkiye'nin içinde yer aldığı bir bölge stratejisi oluşturulması için çaba gösterirken PYD-YPG'yi de dışarıda tutmaya çaba gösteriyor.

Reklam
Reklam

Zorlu bir süreç."

"RUSYA'NIN GÖRÜŞÜ DE ALINSIN"

Türkiye, Rakka operasyonu sürecinde Rusya'nın da görüşlerinin alınmasının ciddi destek sağlayacağı görüşünde. Zira ABD ile Türkiye'nin görüşeceğine dair haberlerin medyada yer aldığı tarihten bu yana Rusya'nın 3 kez Rakka'yı havadan bombaladığına dikkat çekilerek, Rusya'nın süreçten haberdar edilmesi ve olası riskleri en aza indirmek üzere koordinasyon sağlanması istendi. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve beraberindeki askeri yetkililerin, DAEŞ'in bölgedeki hareket alanları ve Rakka'daki son duruma ilişkin verdikleri bilgiler üzerine daha temkinli bir duruş sergileyen Dunford'ın “Türk güçleri olmadan sahaya inmek istemiyoruz” dediği öğrenildi.

Türkiye, Rakka operasyonu sürecinde Rusya’nın da görüşlerinin alınmasını istiyor. Türkiye operasyona lojistik ve ikmal hatları ile destek verecek.

DOĞRUDAN MÜDAHALE YOK

ABD'nin bu mesajı ile kara unsuru olarak Türkiye'nin daha fazla katkı sağlamasını beklediği ancak Türkiye'nin lojistik ve ikmal hatları ile ve sınırlı kara unsuru ile destek vermek istediği öğrenildi. Türkiye sadece özel kuvvetler ile destek olmak istiyor. Operasyona ÖSO birliklerinin de dahil edilmesi Ankara'nın talebi olduğu ancak ABD'nin operasyonun ikinci aşamasına dahil olmasından yana görüş belirttikleri belirtildi.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE'NİN TERCİHİ TEL ABYAD

Rakka için birinci planda, Tel Abyad üzerinden Rakka'ya askeri birliklerin intikalinin sağlanması öngörülüyor. Sınır hattından Rakka'ya giden yol 60 km. Ankara, yolun kısa olmasından dolayı bu güzergâhı birinci derecede tercih edilmesini istiyor. Rakka'ya yönelik Cerablus hattı üzerinden hareket edilmesi öngörülen ikinci planda ise Ankara ilk plandan daha temkinli. ABD'li kurmayların sıcak baktığı bu plana göre ise, TSK ve ABD askeri unsurlarının 159 km'lik Cerablus hattından Rakka'ya gitmesi öngörülüyor.

Anahtar Kelimeler: