Ramazan Ayına Özel Beslenme Önerileri

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi diyetisyeni Halime Çelik, iftar ve sahur arası ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması uyarısında bulundu.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi diyetisyeni Halime Çelik, iftar ve sahur arası ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması uyarısında bulundu.

Diyetisyen Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanın fiziksel ve fizyolojik yapısı gereği uzun süre aç kalmaması gerektiğini ifade etti.

Ramazan ayı boyunca iki öğün beslenildiğini ve bu yıl sıcaklar nedeniyle sağlığa daha da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Çelik, şunları kaydetti:

"İftar ve sahurda ağır ve yağlı yiyecekler tüketilmemelidir. Bu iki zaman dilimi arasında vücudun günlük gereksinimi olan 2,5 litrelik su ihtiyacı karşılanmalı ve ara öğün olarak meyve tüketilmelidir. İftar, sahur ve bu zaman dilimlerinin arasında belirleyeceğimiz iki ara öğünde kızartma, yağlı hamur işi ve kırmızı etten uzak durulması gerekir.

Reklam
Reklam

Ramazan ayı boyunca vücudun et ihtiyacı yeterli miktarlarda balık ve tavuk alınarak karşılanmalıdır. Ayrıca, iftara çorba ile başlanmalı, sahurlarda ise kahvaltılık türü yiyecekler tüketilmelidir. Yaz ayları nedeniyle vücudun su ihtiyacı normalin üzerine çıkacaktır. İftar ve sahur arasında geçen zaman diliminde bolca su içilmelidir."

-"Sahursuz oruç tutulmamalı"-

Çelik, oruç nedeniyle gün boyunca aç kalan vücudun kan şekerinde düşme ve buna bağlı olarak üşüme, halsizlik, baş ağrısı ve dikkat eksikliği yaşayabileceğini söyledi.

Vücudun olumsuz belirtilerini önlemek için sahursuz oruç tutulmaması gerektiğini kaydeden Çelik, "Sahurda ağır yiyecekler tüketilmesi hazımsızlık, midede yanma ve ekşimeye neden olur. Ayrıca, Ramazan ayında kilo artışları olabileceği gibi yeterli besin alınmadığında hızlı kilo kayıpları da gözlenebilmektedir. Bu durumu önlemek için kişilerin yeterli ve dengeli beslenmesi önemlidir. Beslenme açısından risk altında olan büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar, yaşlılar, hamileler, emziren anneler, ağır işte çalışan işçiler ve profesyonel sporcuların oruç tutmamasını öneriyoruz. Bu arada, ilaç saatleri ayarlı olan şeker, kalp, hipertansiyon ve mide hastalarının oruç tutmaları sağlıkları açısından uygun değildir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-"İftarı sigarayla yapmak, hayati tehlike yaratır"-

Aynı hastanede görevli bir başka diyetisyen Zuhal Yargıtay da, kişinin Ramazan ayında oruç dolayısıyla yaklaşık 16 saat aç ve susuz kalacağını belirtti.

Sigara kullanıcılarının sıcaklar ve oruç dolayısıyla tehlike altında olduğunu kaydeden Yaragıtay, "'İftarı sigarayla yapmak, hayati tehlike yaratır. Birçok hastalığın nedeni olan sigara oruç ve sıcaklar dolayısıyla daha da tehlikeli oluyor. Oruç tutan tiryakiler iftarını sigara ile açmamalıdır" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: