Ramazan Bayramı ne zaman olacak? Tatil kaç gün sürecek?

Ramazan Bayramı ne zaman olacak merak ediliyor. Ramazan Bayramı ne zaman sorusunun yanı sıra tatilin kaç gün süreceği de merak ediliyor. Hükümet tatili uzatırsa vatandaşlar güzel bir tatil yapacak.

Vatandaşlar Ramazan Bayramı ne zaman ve kaç gün olacak sorularına cevap bulmaya çalışıyor. On bir ayın sultanı Ramazan'ın başlamasına az bir süre kaldı. Mübarek üç ayların içerisinde yer alan Ramazan ayı, sonrasında gelen bayramla da özlemle bekleniyor. Kış ve bahar aylarından sonra yazın gelmesi ile birlikte havalar hayli ısındı ve vatandaşlar da bu sıcak havaları iyi bir şekilde değerlendirmek istiyor. Dini boyutunun yanı sıra Ramazan Bayramı 2016'da yaz mevsimine denk düşmesi nedeniyle de tatilcilerin ilgisini çekiyor. Bütün yıl çalışan vatandaşlar Ramazan Bayramı'nda tatil yapabilmeyi umut ediyor. Aslında 3 gün olan Ramazan Bayramı, idari bir kararla birlikte 9 güne kadar çıkabilecek ancak henüz bu yönde bir düzenleme yapılmadı. Vatandaşlar hükümetin bu konuda vereceği kararı bekliyor. Eğer tatil süresi 9 güne çıkarsa, Ramazan Bayramı 2016'da güzel ve uzun bir tatil yapmanıza vesile olacak. Ramazan Bayramı ne zaman gibi pek çok sorunuza yanıt vermeye çalıştık. İşte Ramazan Bayramı ne zaman sorusunun yanıtı...

Reklam
Reklam

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Ramazan Bayramı 2016'da Temmuz ayında olacak. 4 Temmuz 2016 Pazartesi günü arife günü olurken, 5 Temmuz Salı, 6 Temmuz Çarşamba ve 7 Temmuz Perşembe günleri bayram olacak. Öte yandan aslında 8 Temmuz Cuma günü ise iş günü olurken, vatandaşlar ardından gelen hafta sonunu da hesaba katarak Cuma gününün de tatil kapsamına alınmasını bekliyor. Hükümetin henüz bu yönde bir adımı bulunmuyor ancak böyle bir karar alınması durumunda ise Ramazan Bayramı 2016'da 9 gün tatille birlikte gelmiş olacak. Öte yandan bu düzenleme olmasa da çalışanlar yıllık izinlerinden 2 gün kullanarak 9 günlük bir tatil yapma fırsatı bulabilecekler.

RAMAZAN NEDİR, NEDEN 'ON BİR AYIN SULTANI' KABUL EDİLİR?

Ramazan ayı müslümanların oruç tuttukları aydır. Hicri Takvim'e göre yılın 9. ayı olan Ramazan, mübarek üç ayların içerisinde yer alır ve Ramazan'ın tamamlanmasıyla üç aylar tamamlanmış olur. Recep ve Şaban aylarının ardından gelen Ramazan ayının ne zaman olduğu Ömer'in halifeliği döneminde düzenlenen Hicri Takvim'e göre belirlenir. Ramazan'nın zamanının sürekli değişmesi de Hicri Takvim'den kaynaklanmaktadır. Bu takvimde ay takvimi olduğu için yıllar Miladi Takvim'den 11-12 gün kısadır. Bu sebepten dolayı da Ramazan ayı her yıl öne kayar ve yaklaşık 32 yılda bir aynı tarihe denk gelir. Ay takviminin 9. ayı olan Ramazan, İslamiyet açısından çok önemli bir zamandır ve müslümanlar Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirirler. Yine Kadir Gecesi de Ramazan ayında idrak edilir. Ramazan'ın 27. gecesine denk gelen Kadir Gecesi için Kur'an-ı Kerim'de şöyle bahsedilmiştir: "Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır." Bu nedenle Ramazan ayı için 'On bir ayın sultanı' denilmektedir.

Reklam
Reklam

Ramazan'a değer katan nedenlerden biri de Kur'an-ı Kerim'in bu ayda indirilmiş olmasıdır. Kadir Gecesi'nde indirilmeye başlayan kutsal kitabımızın okunması da ibadettir. Müslümanların Ramazan ayında yerine getirebilecekleri ibadetler arasında da Kur'an-ı Kerim'i okumak muhakkak olmalıdır.

ORUÇ TUTMANIN FAYDALARI NELERDİR?

Ramazan ayı Oruç ibadetinin yerine getirildiğin dönemdir. Oruç tutmak Allah'a ibadetin yollarından biri olması bakımından önemlidir ancak bireylerin kendilerine de fayda ve farkındalık katması bakımından özen gösterilmesi gereken bir ibadettir. Yeryüzünü, gökyüzünü, canlı ve cansız şeyleri var eden Cenab-ı Hak, kullarına sayısız nimetler sunmuştur. Her canlının sistemde önemli bir yeri bulunmaktadır ve en ufak bir böceğin bile işlevi insanın bu dünyadaki refahına fayda sağlamaktadır. Ancak insanlar yaşamın içinde nimetler için şükretmeyi unuturlar. Ramazan ayında tutulan Oruç, en başta sabretmeyi, şükretmeyi, değerinin farkına varmayı idrak ettirir. İftar ile birlikte yeryüzü sofrası kurulur. İnsanlar oruçlu olduklarında birlik olurlar. Birlikte aç kalıp, birlikte karınlarını doyururlar. Allah'ın verdiği nimetlerin kıymetini fark ederler. Oruç insanları bir yapar. Farklı sosyal sınıflardan olan insanlar, Ramazan sürecinde birlikte hareket ederler. En zengin insan da, en fakir insan da açlık çeker, sabreder. Aç tokun halinden o zaman anlamaya başlar. Bunun sonucunda yardımlaşmayı, açık gönüllü olmayı öğrenirler. Yine Oruç insanın nefsini terbiye eder. Açgözlü olmamayı öğretir. Tüm gün aç kalan insan akşam fazla yemenin de bünyesine olumsuzluğunu görür. Açgözlülükten arınır. Allah'ın kul'u olduğunu idrak eder.

Reklam
Reklam

RAMAZAN'DA PİDE FİYATLARI

Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer alan Ramazan pidesi bu yıl da hemen her sofranın vazgeçilmezi olacak. Ancak vatandaşlar Ramazan öncesinde pide fiyatlarının ne kadar olacağını merak ediyor. Geçen yıl uygulanan fiyatlar bu yıl da uygulanmaya devam edecek. Pidenin kilogram fiyatı 6 TL'yi geçmeyecek.

RAMAZAN BAYRAMI 2016 GÜNLERİ

6 Haziran 2016 Pazartesi - Ramazan başlangıcı
1 Temmuz 2016 Cuma - Kadir Gecesi
4 Temmuz 2016 Pazartesi - Ramazan Bayramı Arefesi
5 Temmuz 2016 Salı - Ramazan Bayramı'nın 1. günü
6 Temmuz 2016 Çarşamba - Ramazan Bayramı'nın 2. günü
7 Temmuz 2016 Perşembe - Ramazan Bayramı'nın 3. günü

Anahtar Kelimeler: