Ramazan dolandırıcılarına dikkat

BURSA (İHA) - Bursa polisi, Ramazan boyunca ortaya çıkabilecek tavcılık, zarfçılık, kaldırımcılık ve muslukçuluk suretiyle dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları uyardı. 'Ramazan yardımı yapıyoruz' bahanesiyle dolandırıcıların özellikle yaşlı vatandaşları kandırıp parasını çaldığını hatırlatan polis, durumları şüpheli görülen kişilerin 155 Polis İmdat hattına bildirilmesini istedi.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü yetkilileri, iftar saatinde kentin ana arterlerinde yaşanan yaya yoğunluğunu göz önüne alarak bir dizi tedbir aldı. Yankesicilik ve dolandırıcılık masası ile hırsızlık masasında görevli ekipler, muhtemel yankesicilik ve hırsızlık olaylarını önlemek için iftar saatinde sokakta olacak. Polisin muhtemel olaylara karşı orucunu sokakta açacağını belirten yetkililer, "Özellikle vatandaşlarımızdan otobüs durakları ile alışveriş merkezlerindeki kalabalık alanlarda yankesicilik olaylarına karşı hassas olmasını istiyoruz. Vatandaşların yoğun olarak bulunduğu Atatürk Caddesi, İnönü Caddesi, Altıparmak Caddesi ile Kapalıçarşı ve Uzunçarşı'da tedbirler artırıldı" dedi.

Reklam
Reklam

Öte yandan, Ramazan ayının başlamasıyla birlikte ilginç bir dolandırıcılık olayı yaşandı. Selman Güner (63), kendisini hayırsever olarak tanıtan ve Ramazan yardımı yapacağını belirten 2 dolandırıcı tarafından kandırıldı. Birisinin kimliği tespit edilen dolandırıcıların, Güner'in 100 milyon lirasını alarak kayıplara karıştığı öğrenildi.

Bursa polisinin ilginç dolandırıcılık olaylarının nasıl işlendiği ve alınacak tedbirlere ilişkin tavsiyeleri şöyle:

"MUSLUKÇULUK SURETİYLE HIRSIZLIK: Abdest alınan yerlerde ceket cebinden para veya değerli eşyalarının çalınması. Abdest alırken de yankesicilerin gazabına uğrayabileceğinizi unutmayın, abdest alırken ceketinizin cebinde değerli eşya ve paranızı bırakmayınız.

TAVCILIK SURETİYLE YAPILAN HIRSIZLIK: Şahısların çeşitli usullerle ikna edilerek ellerinde bulunan para veya değerli eşyalarının alınması olayı. Size yaklaşarak hayır yapacağını, ucuza altın saat, telefon satacağını, çeşitli resmi kurumlarda çalıştığını söyleyen kişilere hemen inanmayın, şüpheli olun. Yolda oğlunuzu tanıdığını söyleyerek oğlunuza olan borcunu ödemek isteyen ve bozuk parası olmadığını söyleyen kişiye para üstü vermek için cebinizdeki parayı çıkartmayın.

Reklam
Reklam

ZARFÇILIK SURETİYLE YAPILAN HIRSIZLIK: Hayır yapacaklarını söyleyerek zarf içinde bulunan bir miktar parayı gösteren şahısların diğer şahısların paralarını alması. Yolda para bulduğunu söyleyerek size yaklaşan kişilere dikkat edin, bu şahıslar özellikle emekli vatandaşların paralarını gazeteye sarmak suretiyle çalabilirler.

OYALAMAK SURETİYLE YAPILAN HIRSIZLIK: İş yerlerinde veya ikametlerde şahısların bir anlık dalgınlıklarından faydalanarak çanta, cep telefonu ve değerli eşyalarının alınması. İş yerinize, büronuza 3-4 kişilik gruplar halinde gelen, patronunuzu tanıdığını iddia eden kişilere güvenmeyin, durumu hemen iş yeri sahibine bildirerek şahısları tanıyıp tanımadığı konusunu hemen öğrenin. Bütün şüpheli durumda hemen polisi arayın."