Ramazan ne zaman başlıyor? 2017 Ramazan fitresi ne kadar? ilk oruç hangi gün tutulacak?

Ramazan ne zaman başlıyor? Onbir ayın sultanı olarak tabir edilen mübarek Ramazan ayına az bir zaman kaldı. Ramazan ayı hazırlıkları şimdiden başlandı ve Ramazan kolileri siparişleri verildi. Diyanteri bu sene için verilecek olan Ramazan fitresi miktarını açıkladı. Peki 2017 yılı Ramazan ayı hangi gün başlıyor? İlk oruç ne zaman tutulacak?

Ramazan ayı ne zaman başlıyor merak ediliyor. Üç ayların sonuncusu ve onbir ayın sultanı, rahmet ayı mübarek Ramazan ayına fazla bir zaman kalmadı. Ramazan ayı hazırlıkları bu hafta daha da yoğunlaştı. Ramazan kurulacak sofralar için erzaklar alındı. İş yerlerinde Ramazan ayı için düzenlemeler yapıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı, 2017 Ramazan ayı fitre miktarını açıkladı. Peki Ramazan ayı ne zaman, hangi gün başlıyor? İlk oruç hangi gün tutulacak? İlk sahura ne zaman kalkılacak?

Ramazan ayı Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayıdır. İslamiyet'te Ramazan, oruç tutma ayıdır ve kutsal kabul edilir. Ramazan Bayramı, İslam aleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arifedir. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder.

Reklam
Reklam

RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

İslam dünyasını sabırsızlıkla beklediği mübarek 11 Ayın Sultanı Ramazan ayı 2017 yılında 27 Mayıs Cumartesi günü başlıyor. Yani 26 Mayıs Cuma günü akşam yatsı namazı ile birlikte bu senenin ilk teravih namazı kılınacak. 26 Mayıs'ı 27 Mayıs'a bağlayan gece ise ilk sahura kalkılacak. 27 Mayıs Cumartesi günü ilse ilk oruç tutulacak? Kadir gecesi ise 21 Haziran 2017 Çarşamba gününe denk geliyor. 24 Haziran 2017 Cumartesi günü Ramazan Ayı'nın son günü olacak. 25 Haziran 2017 Pazar günü ise 2017 Ramazan Bayramı'nı kutlayacağız.

2017 RAMAZAN FİTRESİ NE KADAR?

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2017 yılı fıtır sadakası (fitre) miktarını belirledi. Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yılki fıtır sadakası (fitre) miktarını 16.00 TL olarak belirledi. Din İşleri Yüksek Kurulu, 26/04/2017 tarihinde Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem KELEŞ'in başkanlığında toplandı. 2017 yılı Sadaka-ı Fıtır miktarı konusu görüşüldü.

Yapılan değerlendirmeler neticesinde fıtır sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2017 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2018 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 16,00 TL olarak belirlenmesine karar verildi.​

Reklam
Reklam

Fıtır; kelime olarak orucun zıddıdır. Yani yeme ve içme demektir. Fıkıh ilmindeki manası ise; ramazan ayının bitişiyle birlikte Müslümanlar tarafından ihtiyaç sahiplerine verilen sadakadır. Bu sadaka, gücü yeten her Müslümana vaciptir.

2017 RAMAZAN İFTAR VAKTİ EN ERKENİ HAKKARİ, EN GEÇ EDİRNE

Diyanet İşleri Başkanlığından alınan bilgiye göre, ramazanın ilk günü Hakkari'de imsak saat 02.58'te, iftar ise 19.25'te gerçekleşecek. Edirne'de ise saat 03.41'de başlayacak ilk oruç, akşam ezanının okunacağı 20.45'te açılacak. Hakkari ile Edirne arasındaki oruç açma süresi farkı 80 dakika olacak. Bir anlamda Hakkari'deki vatandaşlar teravih namazını kılmaya hazırlanırken, Edirne'de yaşayanlar iftar sofrasına oturacak.

Erken iftar yapılacak illerde Hakkari'yi Van, Iğdır, Şırnak ve Ağrı, geç oruç açılacak illerde ise Edirne'yi Kırklareli, Çanakkale, Tekirdağ, Balıkesir ve İzmir takip edecek.

RAMAZAN AYI İÇİN ŞİMDİDEN BOL İÇMEYE BAŞLAYIN

İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, ramazan ayının yaklaştığını belirterek, "Şimdiden vücudumuzu hazırlamamız lazım. Şimdiden bol su içmeye başlayın çünkü ramazanda akşama doğru ortaya çıkan baş ağrısı susuzluktan dolayıdır." dedi.

Reklam
Reklam

RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİ?

Ramazan ayındaki beslenme düzeniyle ilgili de uyarılarda bulunan Prof. Dr. Canan Karatay, sahurda ceviz, peynir, yumurta ve köy tereyağı yenmesini tavsiye etti. İftarda çorba, zeytin ve pişen bir yemeğin yenmesi gerektiğini anlatan Karatay, şöyle konuştu:

"Ramazan geliyor. Daha vakit var. Şimdiden vücudumuzu hazırlamamız lazım. Şimdiden bol su içmeye başlayın çünkü ramazanda akşama doğru ortaya çıkan baş ağrısı susuzluktan dolayıdır. Onun için şimdiden vücudunuzu iyi sulandırmaya başlayın. Son dakikada çok su içmek önemli değil çünkü bütün vücudun içine sağlıklı suyun girmesi lazım. İkincisi bağırsaklarınızın çok iyi çalışması lazım. O zaman acıkmıyorsunuz, başınız ağrımıyor. Orucun zeytinle açılması gerekiyor. Hazreti Peygamber de orucunu zeytinle açardı. Ramazan pidesinin sağlıklı olduğunu sanmayın ama yemeden de yapamayacağınızı biliyorum. Onun için pidenin içini açıp yarısını bol tereyağı ile dolduracaksınız. Zararını azaltmak için bol köy tereyağı ile veya zeytin yağına batırarak yiyebilirsiniz."

Reklam
Reklam

2017 RAMAZAN TAKVİMİ

27 MAYIS 2017 CUMARTESİ RAMAZAN'IN BAŞLANGICI
21 HAZİRAN 2017 ÇARŞAMBA KADİR GECESİ
24 HAZİRAN 2017 CUMARTESİ AREFE
25 HAZİRAN 2017 PAZAR RAMAZAN BAYRAMI (1.Gün)
26 HAZİRAN 2017 PAZARTESİ RAMAZAN BAYRAMI (2.Gün)
27 HAZİRAN 2017 SALI RAMAZAN BAYRAMI (3.Gün)