ANTALYA (İHA) - Ramazan ayında oruç tutanların gün boyu aç kalmaları günlük beslenme şeklini değiştiriyor.
Özel Aspendos Hastanesi Diyetisyeni Gülistan Zümre, oruç tutanların Ramazan ayında özellikle iftar yemeklerine dikkat etmelerini istedi. Yetersiz ve bilinçsiz beslenmenin çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını anlatan Zümre, "İftar ve sahurda gereğinden fazla ve hızlı yemek hazımsızlık, mide ağrısı, kabızlık, kan şekeri ve tansiyonda ani yükselmelere neden oluyor. Bunu önlemek için iftar ve sahurda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenmeli ve ağızda iyi çiğnenmelidir" dedi.
İftar yemeğine başlanmadan önce aperatif bir şeyler yenmesinin insanın iştahını kesmesine yardımcı olacağını anlatan Zümre, şöyle konuştu: "İftar yemeğine başlamadan 10 dakika önce oruç aperatif yemekle açılmalı. Örneğin bir tas çorba olabilir. Ana yemeğe geçmeden 10 -15 dakika kadar beklenmeli ki beyin açlık hissini ortadan kaldırsın. Ondan sonra ana yemekler yenmeli."
İftar yemeklerinde hamurlu, yağlı ve şekerli yemeklerin tüketilmesinin sağlık açısından çok zararlı olduğunu ifade eden Diyetisyen Gülistan Zümre; sözlerini şöyle sürdürdü: "İftar yemeği ılık bir çorbayla başlamalı sonra ara verilip ızgara et, ızgara tavuk, ızgara balık, az yağlı sebze yemeği, yoğurt, meyve ve tatlı tüketilmeli. Tatlı olarak güllaç, keşkül, sütlaç, kazandibi gibi sütlü tatlılar tercih edilmeli. İftarla sahur arasında mutlaka ara öğün olarak meyve tüketilmelidir."
Gülistan Zümre; kolesterolü yüksek ve oruç tutacak olan vatandaşların iftar yemeklerinde kırmızı et tüketmek yerine balık ve kuru baklagil tüketmeleri gerektiğini ifade etti.
Ramazan ayında oruç tutanların mutlaka sahura kalkması gerektiğini anlatan Zümre; "Sahura kesinlikle kalkılmalı. Sahura kalkmadan oruç tutulması aç kalma süresini artıracağı için halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, tansiyon ve kan şekerinin fazla düşmesine, verimsizliğe, dikkat azalması ve depresyona neden olabilir" dedi.
Ramazan ayında sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Zümre; sözlerini şöyle tamamladı: "Ramazan ayında sıvı alımına önem verilmeli. İftardan sonra bol bol su içilmeli. Çay, kahve ve asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, komposto tercih edilmelidir."