Ramazan'a kaç gün kaldı? 2017 Ramazan ayı ne zaman başlıyor?

Ramazan'a kaç gün kaldı? Dün akşam dualarla ve ibadetlerle idrak edilen Ramazan ayının müjdesi olarak anılan Berat Kandili sonrasında Ramazan'ın ne zaman başlayacağı merak ediliyor. Peki Ramazan ayı ne zaman başlıyor? İlk oruç hangi tutulacak? İlk teravih hangi akşam kılınacak?

Ramazan ayı ne zaman başlıyor sorusunun dün akşam idrak edilen kandil gecesinden sonra merak ediliyor. Berat Kandili, Ramazan ayının müjdecisi olarak görülür. Dün akşam dualarla, ibadetlerle kutlanan ve bugün oruç ile devam edilen Berat Kandili sonrasında Ramazan ayına kaç gün kaldı araştırılıyor. Peki Ramazan ne zaman başlıyor? 2017 Ramazan ayına kaç gün kaldı? İlk sahura ne zaman kalkılacak? İlk teravih namazı hangi gün eda edilecek? İşte detaylar...

RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR, KAÇ GÜN KALDI?

İslam dünyasını sabırsızlıkla beklediği mübarek 11 Ayın Sultanı Ramazan ayı 2017 yılında 27 Mayıs 2017 Cumartesi günü başlıyor. Yani 26 Mayıs Cuma'yı 27 Mayıs Cumartesi'ye bağlayan gece ilk oruç için sahura kalkılacak. Ve 26 Mayıs Cuma yatsı namazı sonrası 2017 Ramazan ayının ilk teravih namazı eda edilecek. Kadir gecesi ise 21 Haziran Çarşamba gününe denk geliyor. 24 Haziran 2017 Cumartesi günü Ramazan Ayı'nın son günü olacak. 25 Haziran 2017 Pazar günü ise 2017 Ramazan Bayramı'nı kutlayacağız.

Reklam
Reklam

PEYGAMBERİMİZİN RAMAZAN AYI İÇİN SÖYLEDİĞİ HADİSLER

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular:

• “Size bereket ayı olan Ramazan ayı geldi. Bu ayda Allah sizi (hayırlarla) kuşatıp rahmetini indirir, hatâları (günahları) siler, bu ayda yapılan duâları kabul eder. Allâhü Teâlâ bu ayda sizin hayırda yarışmanıza bakar ve meleklerine sizinle iftihâr eder...” (Hadîs-i Şerîf, et-Tergîb ve’t-Terhîb)

• “Ramazan ayının ilk gecesi olduğunda cennet kapıları açılır, bütün ay boyunca cennetin hiç bir kapısı kapanmaz. Azgın cinler (şeytanlar) bağlanır. Her gece sabah namazı vaktine kadar semâdan şöyle seslenilir:

‘Ey hayır peşindeki kişi, hayırlı amelleri işlemeye devam et ve müjdelen. Ey kötü amel işleyen kişi, bu ay tevbe ve sâlih amel zamanıdır, kendini fenalıktan tutup tevbe et, tevben makbuldür.

İstiğfâr eden yok mudur, mağfiret olunsun. Tevbe eden yok mudur tevbesi kabûl olunsun. Duâ eden yok mudur duâsı müstecâb (makbul) olsun.”

• “Muhakkak Ramazân-ı Şerîf'te iftâr vaktinde her gece Allâhü Teâlâ altmış bin kişiyi cehennemden âzâd eder. (Ramazan bayramı günü) olduğunda bütün ay boyunca âzâd ettiği kadar kulunu cehennemden âzâd eder.” (Kenzü'l-Ummal)

Reklam
Reklam

• “Ramazân-ı Şerîf'in ilk gecesi olunca Allâhü Teâlâ mahlûkâtına rahmet nazarıyla bakar. Allâhü Teâlâ bir kuluna rahmet nazarıyla baktı mı artık ona ebediyen ateşle azâb etmez. Ramazân-ı Şerîf'in her günü ve gecesinde Allâhü Teâlâ milyon kişiyi cehennemden âzâd eder. Yirmi dokuzuncu gece olunca bütün ay boyunca âzâd ettikleri kadar âzâd eder.” (Şuabü’l-Îmân)

• “Ramazan ayının ilk gecesi olduğunda cennet kapıları açılır, Ramazan ayının son gecesi çıkıncaya kadar kapanmaz. Ramazan'ın bir gecesinde namaz kılan her mümine Allâhü Teâlâ'nın emriyle her secde için yediyüz bin sevap yazılır, cennette kızıl yakuttan bir ev bina olunur. Ramazân-ı Şerîf'in ilk günü orucunu tutunca geçmiş günahları ve sonraki Ramazan'a kadarki günahları bağışlanır. Yetmiş bin melek her gün sabahtan akşama kadar onun için istiğfâr ederler. Ramazân-ı Şerîf'in gecesinde yahut gündüzünde yaptığı her secdesi onun için cennette öyle bir ağaç olur ki süvari onun gölgesini ancak beşyüz yılda aşabilir. (Beyhakî)

RAMAZANDA TAVSİYE EDİLEN BAZI İBADETLER

Reklam
Reklam

Mübârek Ramazân-ı Şerîf ayı, 11 ayın sultanıdır. Ümmet-i Muhammed’in ayıdır. Gündüzleri oruçla, geceleri terâvih namazlarıyla ihyâ edilir. Ramazân-ı Şerîf Kur’ân ayıdır. Bu itibarla, Kur’ân okumasını bilen herkes, bu ayda Kur’ân-ı Kerîm’i hatim etmelidir.

Kur'ân okumasını bilmeyenler bu ayı fırsat bilip öğrenmeye gayret etmelidirler.

Ramazan ayının evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden âzâda vesiledir.

Ramazân-ı Şerîf’te yapılması tavsiye edilen bazı ibâdetler:

• Birinci on gün içinde, mümkünse, tesbih namazı kılınır ve hatm-i enbiyâ yapılır.

• İkinci on gün içinde, mümkünse, yine tesbih namazı kılınır ve hatm-i enbiyâ yapılır.

• Üçüncü on gün içinde ise tevbe-istiğfar, hatm-i enbiyâ ve 7 salât ve selâmdan sonra mümkünse hatm-i istiğfar yapılıp, yâni 1001 defa, “Estağfirullâhe'l-Azîm ve etûbü ileyk” denildikten sonra da 7 veya 70 salât ve selâm okunur, duâ edilir.

• İftara yakın “Allâhümme yâ vâsia'l-mağfiratiğfirlî”

• İftarda da “Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü” duâları okunur. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Reklam
Reklam

RAMAZAN'IN İLK AKŞAMI KILINACAK NAMAZ

Yarın akşam Ramazân-ı Şerîf ayının ilk gecesini idrâk edecek ve ilk terâvih namazını kılacağız. Şâbân'ın son gününü Ramazan ayının ilk gününe bağlayan gece, Ramazân-ı Şerîf'in ilk akşamı olması itibâriyle, akşamla yatsı arasında iki rek’at teşekkür namazı kılınır. Şöyle niyet edilir: “Yâ Rabbi, Ramazân-ı Şerîf ile müşerref kıldığın için, Allâhü Ekber” denilerek tekbir alıp namaza durulur.

Fâtiha'dan sonra birinci rek'atte 1 İnnâ a’taynâ, ikinci rek'at-te 1 İhlâs-ı Şerîf okunur.

Namazdan sonra: 70 istiğfâr-ı şerîf, 70 salevât-ı şerîfe okuyup duâ edilir. Salât-ı Münciye okumak daha fazîletlidir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

2017 YILINDA MÜBAREK GÜN VE GECELER

Üç Ayların Başlangıcı: 29 Mart Çarşamba
Regaib Kandili: 30 Mart Perşembe
Miraç Kandili: 23 Nisan Pazar
Berat Kandili:10 Mayıs Çarşamba
Ramazan Ayı Başlangıcı:27 Mayıs Cumartesi
Kadir Gecesi:21 Haziran Çarşamba
Arefe: 24 Haziran Cumartesi
Ramazan Bayramı: 25, 26, 27 Haziran
Kurban Bayramı Arefesi: 31 Ağustos Perşembe
Kurban Bayramı: 1, 2, 3 ve Eylül
Hicri Yılbaşı: 21 Eylül Perşembe
Aşure Günü: 30 Eylül Cumartesi
Mevlid Kandili: 29 Kasım Çarşamba

Reklam
Reklam