Ramazana Özel Kalp Sağlığı Menüsü

Kalp hastalarının Ramazan ayı nedeniyle beslenmelerine azami dikkat göstermeleri gerektiğini ifade eden Özel Reyap Hastanesi...

Kalp hastalarının Ramazan ayı nedeniyle beslenmelerine azami dikkat göstermeleri gerektiğini ifade eden Özel Reyap Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hüsnü Atmaca kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin ülkemizdeki en önemli ölüm nedenlerinden birisi olduğunu söyledi.

Özellikle gelişen tıbbi olanaklar ile yaşam süresinin uzaması bu hastalıkların sıklığını ve yakalandıktan sonra beklenen yaşam süresini uzatmıştır diyen Dr. Atmaca: “Dinimizin gereği olarak oruç tutulması ile sağlık açısından bir çok faydalı etkilere sahip olmasına rağmen kalp ve dolaşım sistemi ve bu sistemin hastalıklarına olan etkileri kesin olarak bilinmemektedir” dedi.

Reklam
Reklam

Oruç tutmaya başlamak ile normal rutin yaşam şeklimizde belirgin değişiklikler olacağını da sözlerine ekleyen Atmaca: “Özellikle bu değişikliklere uyum sağlamak ramazanın ilk haftasında daha zordur. Oruç tutulan süre, oruç tutulan mevsim ve memleket şartları, meteorolojik değişiklikler bu uyum sağlama dönemine iyi yada kötü etkiler yapmaktadır. Bu ramazan dönemi gibi yazın sıcak aylarına rastlayan dönemlerde özellikle kaybedilen su miktarının artması ile bu uyum sağlama dönemi daha da uzun ve zor olacaktır. Bu nedenle yeme ve içmenin serbest olduğu dönemlerde kaybedilen sıvı ihtiyacı azami sınırlarda yerine geri karşılanmalıdır” diye konuştu.

Oruç tutmasında sakınca olmadığına karar verilen hastaların ilaç düzenleri doktorları ile görüşülerek yeniden ayarlanmalıdır diyen Hüsnü Atmaca: “Günde iki defa ilaç kullanılması sorunlara neden olacak ise oruç tutulmaması tavsiye edilmektedir. Oruçlu olunan dönemde alınan besin miktarının azalması ile kalori alımı da düşmektedir. Ancak hareketsizlik nedeniyle kalorini yakılması da azalmaktadır. Bu nedenle dengenin bozulması ile kilo almaya başlanabilir ve kolesterol değerleri istenilmeyen şekilde bozulabilir. Bu nedenle iftarda ağrı ve hazmı zor gıdalar tüketilmemelidir. Ağır yemek tüketimi ile barsaklara yönlendirilen kan hacmi artar. Zaten gün boyu kaybedilen su nedeniyle kanın pıhtılaşma kabiliyeti artacağı için özellikle ciddi damar hastalıkları olan hastalarımızda ani ve hayati sorunlar doğabilir. Teravih namazına gidecek hastalar yemek tüketimine daha da dikkat etmelidirler. Artan efor ile kalbe binen yük çok olacağı için hafif yemek sonrası namaz kılınması ve tüm gece vakti boyunca kalbe yük oluşturmadan yemek tüketmeleri önerilir. Sahur yapılmadan oruç tutulması herkes için yanlış bir uygulamadır. Açlık süresinin uzaması hem metabolik hem de kardiyolojik sorunları tetikleyebilir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Ramazan Ayı İçin Örnek Menü de hazırlayan Özel Reyap Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hüsnü Atmaca miktarlar ve içerikler kişilerin yaş, kilo, boy, bazal metabolizma hızı, sağlık durumları ve beğenilerine göre diyetisyen tarafından planlanmalıdır. Sahurda 2 dilim ekmek veya çeyrek orta boy pide, 1-2 kibrit kutusu peynir veya 1 adet yumurta ve 1 kibrit kutusu beyaz peynir, domates, salatalık, maydonoz, yeşil biber, 1 kase çorba, 1 su bardağı süt. Sahurda yemek yemek isteyenler ise 1 kâse çorba, 1 kâse yoğurt, 1 porsiyon etli sebze ya da et yemeği, 2 dilim ekmek veya çeyrek orta boy pide, domates, salatalık tüketebilirler. İftar yemeğinde ise 1-2 adet zeytin ya da hurma, 1 kâse çorba, 1 porsiyon et yemeği ya da etli sebze yemeğ, az yağlı salata, 4 yemek kaşığı bulgur pilavı veya pirinç pilav veya makarna veya 1 dilim börek, 1-2 adet meyve + 1 su bardağı süt ya da yoğurt veya 1 kâse şekersiz meyve kompostosu, gece yatarken süt veya haftada 2 - 3 kez 1 porsiyon sütlaç, güllaç, dondurma tüketilebilir” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: