Ramazan’da Baş Ağrısı

Medical Park Samsun Hastanesi Algoloji (ağrı) Uzmanı Prof. Dr. Fuat Güldoğuş Ramazan’da baş ağrısı hakkında...

Medical Park Samsun Hastanesi Algoloji (ağrı) Uzmanı Prof. Dr. Fuat Güldoğuş Ramazan’da baş ağrısı hakkında bilgi verdi.

Ramazan’da baş ağrısı ataklarında artma gözlendiğini belirten Prof. Dr. Güldoğuş, “Bunun önemli nedenlerinden biri uzun süreli aç kalmak ise de tek neden değildir. Uzun süreli açlık ve susuzluk dışında; geceleri uyku düzeninin bozulması, yemek alışkanlıklarının değişimi, çok kahve/sigara içenlerin gün boyu içememesi sonucu kafein/nikotin yoksunluğuna bağlı nedenler de etkindir” dedi.

Reklam
Reklam

Baş ağrısı tiplerinden migren, gerilim baş ağrısı ve tansiyon yüksekliğine bağlı baş ağrıları özellikle artış gösterdiğini vurgulayan Dr. Güldoğuş “Migren hastalarının atakları açlık tetiklenmesi ile sıklaşır. Gerilim baş ağrıları da açlık yanında günlük düzenin bozulması, uykusuzluk ve varsa işyeri stresinden etkilenerek artabilir. Ramazan döneminde gerilim baş ağrılarının azaldığını ifade edenler de olabilir. Bunun nedeni oruç tutmanın verdiği manevi huzur ve rahatlık olabilir. Tansiyon yüksekliğine bağlı baş ağrılarındaki artış açlık döneminden çok iftarda hızlı, fazla miktarda beslenmeye bağlı gelişen tokluk dönemi baş ağrıları şeklinde kendini gösterebilir” diye konuştu.

Prof. Dr. Fuat Güldoğuş şu bilgileri verdi: “Tansiyon hastaları, yemek sonrasında, daha önceki baş ağrılarından farklı tipte ve şiddette baş ağrısı yaşarlarsa, ağrı kesici bir ilaçla geçmezse, tansiyon yüksekliğinin neden olabileceği beyin kanaması ihtimali üzerine sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Baş ağrısını önlemek için; iftarda hızlı ve aşırı beslenmemeliyiz, iş ortamında stresi azaltmalıyız, uzun süreli kapalı yerde çalışanların, belli aralıklarla açık havada yürümeliler, açlık ve susuzluk süresini kısaltmak için sahurda aşırıya kaçmadan beslenmeliyiz ve fazla kafeinli ürün tüketmemeliyiz; çünkü ani kafein eksiklikleri de baş ağrısını tetikler.

Reklam
Reklam

Baş ağrısı başlamış ise; gevşeme egzersizleri çok etkilidir (nefes egzersizi ve kas gevşetme eğitimi yapılabilir; ancak her ikisi de eğitim ile kişilere öğretilir, yani eğitim almış kişiler yapabilir.) Uğraş egzersizleri; müzik dinleme veya kişinin kendisini rahatlattığını bildiği bir şeyle uğraşması, loş ve sessiz bir ortamda uzanmak, temiz havaya çıkmak.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: