Ramazanda beslenmenin püf noktaları

YALOVA (İHA) - Yalova İl Sağlık Müdürü Engin Ferah, oruç tutacakların iftar ve sahurda azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yemeleri gerektiğini söyledi.

Ramazanda sağlıklı beslenmek için uyarılarda bulunan Dr. Ferah, "Oruç tutacakların iftar ve sahurda azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yemeleri gerekmektedir. Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden uzak durulmalıdır. Bunların yerine hazmı kolay, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen, lifli ve sellüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir" dedi.

Reklam
Reklam

Gün içinde kaybedilen suyun iftardan sonra azar azar geri alınması gerektiğine dikkat çeken Dr. Ferah, "Yetişkin bir insanın günde en az 1.5-2 litre su içmesi gerekir. Kafi sıvı alımına çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Sıcak ortamlarda ağır işlerde çalışan işçilerin oruç tutmaları halinde su kaybına bağlı olarak hipotansiyon (tansiyon düşüklüğü) ve buna bağlı komplikasyonlar yaşadıkları bilinmektedir. Bu nedenle yeterli miktarda su içilmelidir. Yemeğe ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayan hafif çorbayla başlanmalıdır. Bağırsak problemi olanlar, çorbalarına kepek ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler. Etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği, yoğurt ve meyve veya tatlı olarak sütlü tatlılar olabilir. Protein içeriği fazla olan süt, yoğurt ve peynir gibi gıdalar midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Fazla tuzlu besinler tüketilmemelidir. Meyve yenilebilir. Sahura kalkarak, sahur yemeklerini azar azar, iyice çiğneyerek yemek, çiğ sebze, domates, salatalık gibi yiyeceklere sofralarda yer vermek, iftarda orucunuzu hafif bir yemekle açmak, sebze yemekleri tüketerek, ağır tatlılardan kaçınmak kilo alımını engelleyerek ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenmenizi sağlayacak ve orucun detoksikan yani toksinleri temizleyici etkisini arttıracaktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam